Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Február 01. 17:02, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Teljes jóváhagyást kapott a Moderna vakcinája az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott a Moderna vakcinája az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina

- jelentette be hétfőn az FDA. Ez azt jelenti, hogy a 18 éves és idősebb emberek esetében a Moderna által gyártott vakcinát mostantól nem csak egészségügyi veszélyhelyzetben alkalmazhatják. Az oltóanyag már 2020 decembere óta elérhető, ekkor kapta meg ugyanis a sürgősségi felhasználási engedélyt Amerikában. Az FDA beszámolója szerint az oltás hat hónappal a második vakcina beadása után is "nagy hatékonyságot mutat és biztonságot nyújt."

Janet Woodcock, az FDA megbízott vezetője azt mondta: reméli, hogy ez a mostani lépés további bizalmat ébreszt az emberekben az oltás iránt. "A közvélemény biztos lehet abban, hogy a Spikevax (a Moderna által gyártott oltás neve) megfelel azoknak az FDA támasztotta magas biztonsági, hatékonysági és gyártási előírásoknak, amelyek az Egyesült Államokban történő felhasználásra jóváhagyott vakcinákra vonatkoznak" - fogalmazott Woodcock.

Az FDA vezetője hozzátette: "a Covid-19 elleni vakcinánkat több százmillió embernek adták be szerte a világon, megvédve őket ezzel a koronavírus-fertőzéstől, a kórházi kezeléstől és a haláltól" - írta közleményében Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. "Ez a Moderna történetének jelentős mérföldköve, ugyanis ez az első termékünk, amelyet engedélyeztek az Egyesült Államokban." - tette hozzá Bancel.

Mostantól - az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcinával együtt, amely tavaly augusztusban kapta meg az engedélyt - az amerikai piacon két termék is rendelkezik teljes jóváhagyással. A döntés lehetővé teszi továbbá a Moderna számára, hogy vakcináját közvetlenül a fogyasztók számára értékesítse.

A Moderna jelenleg arra vár, hogy az FDA engedélyezze az oltóanyaga tinédzsereknél történő alkalmazását is. A vállalat klinikai vizsgálatokat végez a felnőttek számára készült emlékeztető oltásokkal és a gyermekeknek szánt első oltásokkal kapcsolatban. Az Egyesült Államokban alkalmazott irányelvek szerint a Moderna vakcina emlékeztető oltása javasolt öt hónappal a második adag szérum felvétele után.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az amerikai felnőttek körülbelül 74 százaléka rendelkezik a koronavírus elleni védettséget nyújtó kettő oltással. A számok azonban sokkal alacsonyabbak az emlékeztető oltás esetében, amely - a szakemberek szerint - kulcsfontosságú az omicron változat elleni védelem eléréséhez. Az amerikai közegészségügyi hivatal adatai szerint a két oltással rendelkező felnőttek mindössze 44 százaléka kapott emlékeztető oltást az Egyesült Államokban.

Címkék: engedély, moderna, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.