Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2014. Január 07. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: nlc.hu

Te mit csinálsz vezetés közben?

Te mit csinálsz vezetés közben?

A kutatók 18 hónapon át azt figyelték, mivel foglalkozik 150 autóvezető vezetés közben.

A vezetési idő egytizedében nem figyel az útra az átlagos amerikai sofőr, mert éppen eszik, a telefonját keresi, SMS-ezik vagy az autórádiót kezeli – derült ki egy amerikai kutatásból. A Virginiai Egyetem és az amerikai nemzeti egészségügyi intézet kutatói az autók belső terébe szerelt szenzorok és videokamerák segítségével vizsgálták a vezetők viselkedését.

A résztvevők egynegyede volt tizenéves kezdő, a többiek átlag húszéves tapasztalattal rendelkeztek. Menet közben olyan dolgok is elvonták a figyelmüket, mint a tükrök igazgatása vagy a másik oldalon történt baleset. A gyakorlott vezetőknél ezek a pillanatok – a kockázatot megduplázó telefon kivételével – nem fokozták a balesetveszélyt, ám a kezdőknél igen megnövelték. Háromszorosára növelte a balesetveszélyt, ha a frissen vizsgázott sofőr falatozott vezetés közben, négyszeresére, ha SMS-ezett és nyolcszorosára, ha menet közben keresgélt valamit.

A szakembereket meglepte az, hogy – más kutatások eredményeivel ellentétben – maga a telefonbeszélgetés sem a tapasztalt felnőttek, sem a kezdők esetében nem fokozta a veszélyt. Ám mivel a beszélgetést a telefon keresgélése, felvétele vagy a számok keresgélése, bepötyögése is meg szokta előzni, ezek erősen növelik a balesetveszélyt. A figyelmüket vesztő tizenéves sofőrök sokkal nagyobb valószínűséggel lettek autóbaleset részesei, és gyakrabban esett meg velük, hogy éppen csak sikerült elkerülniük az ütközést – derült ki a tanulmányból.

Veszélyes minden, ami elvonja az útról a figyelmet, ám a kezdő fiataloknál nagyobb a kockázat, mert náluk még nem alakult ki a vezetéshez szükséges egészséges, biztonságos ítélőképesség – magyarázta Bruce Simons-Morton, a kutatás vezetője.

Olvastad már:
Film készült a nyári csobánkapusztai fesztiválról
Fenyegetőzéssel kért pénzt
A fiatalok közel fele nem mer önálló életet kezdeni
Izraelben öt évet kaphat, aki bosszúból pornófelvételt tesz közzé
Fahéjháborút robbantott ki az EU

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 21:52, vasárnap | Helyi

Amit csak kevesen tudnak róla - Karády Katalin

Az énekesnő apja halála után, nagyon fiatalon, alig 20 évesen hozzáment egy nála jóval idősebb tisztviselőhöz, aki biztos anyagi hátteret biztosított számára. Ennek azonban megvolt s hátránya

2023. December 10. 18:00, vasárnap | Helyi

A havazás miatt kidőlt fák és frontális ütközés!

Huszonnégy alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra Nógrád vármegyében az erős havazás miatt.

2023. December 10. 17:01, vasárnap | Helyi

30 éve, 1993. 12. 12-én, 61 éves korában hunyt el Antall József történész és politikus

Milyen körülmények határozták meg az Antall-kormány döntési szabadságát? Az Országgyűlés első ülése előtti napon összeült a MDF képviselőcsoportja, ahol Antall József miniszterelnök a következőket mondta...

2023. December 10. 15:07, vasárnap | Helyi

Ha szereti az olasz slágereket, most figyeljen! 1944. 12. 11-én, 79 éve született Gianni Morandi

Az egyik legsikeresebb olasz énekes, aki 49 millió lemezt adott el. Most és itt együtt, meghallgatjuk a legjobb zenéit!