Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 23. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: OrintPress

Tartósan gyenge marad a forint

Tartósan gyenge marad a forint

Piaci elemzők szerint tartósan gyenge forinttal kell számolni. Ennek oka a rossz nemzetközi hangulat, és hogy a befektetők pesszimisták a magyar növekedési kilátásokat illetően.

A gyenge forint rosszul jön a devizahiteleseknek, valamint a lakossági fogyasztásnak, ugyanakkor a magyar gazdaságot húzó exportnak jót tesz. A gyengülő forint mellett azonban növekszik a jegybanki alapkamat emelésének esélye - írja a Magyar Hírlap.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint akár tartóssá is válhat a 300-as euró és a 240-es frank a forinttal szemben. A borongós nemzetközi hangulat aligha javulhat érdemben, ám az igazi gondot a jövő évi költségvetési folyamatok jelentik. „Tudniillik 2012-ben már nem hat a nyugdíjkassza államosítása. Bár a tavasszal felvázolt Széll Kálmán-terv jelentős költségvetési kiigazításokat tartalmaz, de ennek nagyobb részét még nem szavazta meg az Országgyűlés. Ehhez képest körvonalazódik a 1,5 százalékos növekedést feltételező alapforgatókönyv mellett további, több mint százmilliárdos mínusz a gazdasági lassulásból” – emelte ki a közgazdász.

A Concorde cég elemzése alapján míg az elmúlt hetekben a feltörekvő piacok nagyjából együtt mozogtak, addig a forint már levált a ré­gióról, többet gyengült, mint például a zloty. Ennek a technikai okokon – például a lengyel jegybanki beavatkozáson – kívül fundamentális okai is vannak, ugyanis a befektetők pesszimisták a magyar növekedési kilátásokat illetően. „A magyar gazdaságot húzó exportot a lassuló világgazdasági növekedés fékezi, miközben a belső kereslet látványos élénkülésére sem számíthatunk. Egyelőre tarthatónak tűnik az inflációs pálya, a gyengülő forint mellett ugyanakkor növekszik a jegybanki alapkamat emelésének esélye” – derül ki az összefoglalóból. Barcza György, a K & H Bank elemzési igazgatója szerint a tartósan gyenge forint rosszul jön a devizahiteleseknek, mivel az árfolyamon keresztül emeli a törlesztőrészleteket, emellett drágíthatja az importtermékeket, így például a benzint, s ez tovább csökkentheti a lakossági fogyasztást. Ugyanakkor az exportnak jót tesz, így tovább nőhet a külkereskedelmi többlet. Az inflációs pálya a gyenge forint miatt magasabban húzódik majd, mint azt a Magyar Nemzeti Bank korábban jelezte, vagyis a hazai fizetőeszköz értékvesztése veszélyezteti az árstabilitást.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.