Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 31. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Tartósan 400 forint fölé kúszhat a benzin ára

Tartósan 400 forint fölé kúszhat a benzin ára

Magyarországon a térségben a legmagasabb a benzinár, de a dízel még nem érte el a csúcsot.

A szakemberek szerint nem kizárt a további drágulás, de mivel mindenhol a környékünkön felmentek az árak, nem számítanak a benzinturizmus bővülésére - írja a Magyar Hírlap.

A hazai fogyasztónak a svájci frank szárnyalása mellett talán a legrosszabb hír az üzemanyagárak immár két éve tartó hegymenete, amelynek ráadásul még nem látjuk a végét-írja a lap. A héten a hazai benzinárak ismét elérték a 388 forintos csúcsot, a dízel azonban két forinttal elmaradt a korábbi rekordtól. Ezzel a benzinárban már mi vagyunk a térségben a legdrágábbak. A szakértők azonban úgy vélik: mindenhol magasak az üzemanyagárak, és nincs akkora különbség köztünk és a szomszédos országok között, hogy a magyar autósok tömegesen átjárjanak tankolni. A drágulás miatt viszont esik a fogyasztás, benzinből már most hat százalékkal, és ha a tendencia folytatódik, akkor akár a tíz százalékot is elérheti az év végére a benzinfelhasználás mérséklődése. Más a helyzet a gázolajjal, amelynek a fogyasztása növekszik, mivel a magyar gazdaság fejlődését az export hajtja, amelynek bővülésével egyre több szállítmány indul útra az országból.

Az olajár a szakemberek szerint a jelenlegi 116 dolláros szintről az őszre 130 dollár fölé emelkedhet, ami tartósan négyszáz forint fölé lendítheti a hazai benzinárakat. De csak akkor, ha folytatódik a világgazdaság bővülése, és azt nem töri derékba egy újabb válság. Ennek egyik oka lehet az amerikai államcsőd, a másik az eurózóna krízise. Ha a világgazdaságnak ezeket sikerül elkerülnie, akkor viszont a töretlen ázsiai keresletbővülés tovább hajtja majd felfelé az olajárakat. A hazai árszint meghatározója emellett a dollár árfolyama, amelynek gyengülése mérsékelheti a magyar árak emelkedését. Ugyancsak enyhülést hozhatna a jövedéki adó csökkentése is, hiszen az üzemanyagárak csaknem felét az adók teszik ki, de erre a kormánynak aligha lesz lehetősége.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: benzin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni