Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 16. 14:13, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Társbérlet időseknek Bécsben

Társbérlet időseknek Bécsben

Az osztrák fővárosban bemutatták a lakóépületet, melyet kifejezetten 55 év felettiek számára építettek. A 2-4 szobás lakásokban mindenki a maga ura, de számos közösségi helyiség szolgálja a jószomszédi viszony ápolását.

A „Lakóközösség haladóknak” nevet viselő új lakhatási formát Bécs 16. kerületében, az ottakringi Steinbruchstraßéban valósították meg. Az itt felépített társasház 80 lakásából 23-at kifejezetten olyan 55 év felettieknek tartottak fenn, akik idősek otthona helyett a saját lakásukban szeretnének lakni, viszont nagyon fontos számukra a jószomszédi viszony, az egymásra való odafigyelés. Az újdonsült bérlők már a beköltözés előtt három évvel találkoztak, és rendszeres foglalkozásokon, tréningeken igazi csoporttá váltak.


Az 59-123 négyzetméteres, akadálymentes lakásokban idősebb egyedülállók és házaspárok laknak, akik az előkertben, a parkosított belső udvarban és a konyhával is rendelkező közösségi helyiségben bármikor társaságra lelhetnek, ha túl magányosnak érzik magukat. A bérlők elkötelezettek a közösségi élet iránt, és hajlandóak megosztani idejüket, képességeiket a többiekkel, valamint odafigyelnek egymásra, támogatják a gyengébbeket.

A ház többi támogatott bérlakásába „hagyományos” lakókat várnak - például kisgyerekes családokat -, hogy így generációkon átívelő lakóközösség jöhessen létre. A 10,3 millió euróból megvalósított lakóépület, amelyből 3,5 milliót Bécs Városa állt, a Neue Heimat/Gewog közhasznú lakásépítő társaság projektje. Az új koncepció az akadálymentes építkezés és különböző, a lakók számára is beleszólást engedő projektek tapasztalatain alapul, mottója az „Aktívan – egymással – egymásért”.

Mivel az 55 év felettiek körében rendkívül nagy érdeklődés övezi az új lakhatási formát, Penzingben már épül is a következő ilyen lakóépület – tudatja a Compress.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / Neue Heimat/Gewog

Címkék: bécs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.