Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Május 27. 06:42, hétfő | Helyi
Forrás: hvg/web/zsuffa csaba

Találtak egy potenciálisan lakható bolygót

Találtak egy potenciálisan lakható bolygót

Találtak egy potenciálisan lakható bolygót a Föld közelében, 42 Celsius-fok lehet a felszínén. Hamarosan a James Webb űrteleszkóp is megvizsgálja a Gliese 12b nevű exobolygót,

aminek légköre a Föld és a Vénusz közötti különbségre is magyarázatot adhat.

Alig 40 fényévre van a Földtől az a Vénusz méretű exobolygó, ami az első igazán nagy siker lehet a Föld-szerű bolygók utáni kutatásban. Ez a Gliese 12b, amiről a csillagászok úgy vélik, nincs kizárva, hogy a hőmérséklete ugyanolyan, mint a szülőbolygónknak. A tudósok a Royal Astronomical Society Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban publikálták eredményüket.

Shishir Dholakia, az ausztrál Dél-Queenslandi Egyetem doktorandusz hallgatója, a tanulmány vezető szerzője szerint az égitesten megfelelő lehet a hőmérséklet ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén. Egész pontosan úgy vélik, hogy a bolygón 42 Celsius-fok van. Ha valóban lehet rajta víz, akkor az élet jelenléte sem zárható ki. A kutató úgy véli, ha potenciálisan lakható bolygókat keresünk, akkor a Gliese 12b erre az eddigi legalkalmasabb jelölt.

A bolygó egy vörös törpecsillag, a Gliese 12 körül kering – nagyjából 12 nap alatt kerüli meg –, ami negyed akkora, mint a Nap, a hőmérséklete pedig a csillagunkénak nagyjából 60 százaléka.

A 40 fényévnyi távolság miatt valószínűleg nem fog az emberiség egyhamar eljutni a bolygóhoz, arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy az olyan teleszkópokkal, mint például a James Webb alaposan megvizsgálják a légkörét.

Mindez azért fontos, mert az égitest segíthet megérteni, miért akkora a különbség a Föld és a Vénusz között. A kutatók úgy vélik, a légkör az, ami meg tudja változtatni egy bolygó felszínét. Mivel a Vénuszon rendkívül barátságtalan a légkör, így nincs esély az élet kialakulására, míg a Földön más a helyzet. A Gliese 12b a kapott fény mennyiségét tekintve a Föld és a Vénusz között helyezkedik el, vagyis ez lehet a hiányzó láncszem, ami segít megérteni a Naprendszer két planétája közötti különbség miértjét – írja a The Guardian.

A bolygóról a NASA is úgy gondolja, hogy érdemes a James Webb űrteleszkópot a bolygó felé irányítani. Hogy mikor érkezhetnek meg az első adatok, egyelőre nem tudni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja.https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:24, szerda | Helyi

Lakástűzzel indult a hét.

A betongyám felett eltört és veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop,Tűz ütött ki egy családi házban,Kétszer adtak munkát a korábbi vihar során lehasadt faágak a Nógrád vármegyei tűzoltóknak.

2024. Július 17. 08:15, szerda | Helyi

Tetőzik a hőség!!!

Egy legyengült hidegfront érhet el minket, emiatt egy árnyalattal mérséklődhet a forróság, de még 30 és 39 fok között alakulnak a maximumok.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 17. 06:53, szerda | Helyi

Meddig őrzik meg a klinikák, rendelők a leleteinket?

Évente 75 millió egészségügyi dokumentum keletkezik hazánkban. A betegek egészségügyi dokumentációit, így például a laborleleteket, ambuláns lapokat,