Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Október 20. 10:05, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

Átadták a felújított Madách Emlékmúzeumot Csesztvén

Átadták a felújított Madách Emlékmúzeumot Csesztvén

A felújított Madách Imre Emlékmúzeum épületének átadására és az új állandó kiállítás megnyitójára került sor pénteken Csesztvén.

A múzeumot határon átnyúló, közös projekt keretében az alsósztregovai Madách emlékhellyel párhuzamosan újították fel. A Szlovák oldalon elvégzett munkálatokkal a Mikszáth Kálmán Emléktársaság Kálmán–napi ünnepségén ismerkedhettek meg az érdeklődők. Alsósztregován teljes egészében felújították a kastélyt. Csesztvén szintén teljeskörű az épület külső és belső felújítása. A kivitelezés során itt is igyekeztek mindent eredeti formájában meghagyni. A nyílászárókat is csak felújították, de a tetőt részben cserélni kellett. Belülről új, korszerű nedvesség blokkoló vakolatot kapott az épület. Az új, állandó kiállítás anyagát Madách Imre életművéből állították össze, középpontban „Az ember tragédiája” című alkotáshoz köthető kiállítási elemekkel. Így részben visszakerültek a Palóc Múzeumnál őrzött első kiállítás tárgyai, Madách eredeti rajzai, kéziratok, könyvek, az általa festett, valamint a család tagjait ábrázoló festmények. A korábbi tárlat általánosan villantotta fel Madách Imre életét, most azok az események kapnak majd nagyobb hangsúlyt, amelyek közvetlenül Csesztvéhez kapcsolódnak.

Címkék: Csesztve

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

2024. Május 18. 13:43, szombat | Helyi

Egy régi történet: a Salgótarjáni Kohászati Üzemek – 1. rész: 1902-re a csúcson!

Borítóképen: Az egykori vasfinomító gyár és lakótelep látképe 1873-ból. A Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat, vagy a Rimamurány—Salgó-Tarjáni Vasmű Részvény Társaság

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.