Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2023. Szeptember 21. 09:54, csütörtök | Helyi sport
Forrás: MTI/MSÚSZ

Táblát avattak Pluhár István sportriporter emlékére.

Táblát avattak Pluhár István sportriporter emlékére.

Felavatták szerdán Pluhár István válogatott labdarúgó, sportújságíró, a magyar rádiózás első sportriportere emléktábláját az ELTE-BEAC korábban róla elnevezett, Mérnök utcai sporttelepén.

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjára időzített avatás a BEAC 125 emlékév keretében, Újbuda Önkormányzata, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) Nagy Béla Programja és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) támogatásával valósult meg.
Az eseménnyel párhuzamosan emlékkiállítás nyílt az idén 125 éves BEAC történelméről, valamint a Könyvet a kézbe! program keretében klubkönyvtár is megnyitotta ajtaját a sportoló hallgatók előtt azzal az üzenettel, hogy kiemelkedő sportteljesítmények nem érhetők el komoly szellemi tudás nélkül.
A Pluhár István Labdarúgópályán tartott ünnepségen Sauer Gyula kancellár büszkén hangsúlyozta, hogy az elmúlt öt-hat évben egymás után újultak meg az ELTE sportléteseményei.
László Imre, Újbuda polgármestere felidézte, hogy Pluhár István kétszeres válogatott labdarúgó, majd kiváló tudósító volt, aki a sport hétköznapi emberek számára rejtett mozzanatait is papírra tudta vetni. Később, 1930 májusában az ő nevéhez fűződött az első magyarországi rádiós élő sportközvetítés, majd sportvezetőként is közreműködött, így olyan életpályát futott be, hogy méltán kapott emléktáblát.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke kiemelte: az egyetemi sport szerepe azért is fontos, mert számos országban a legmagasabb szintű sportklubok közvetlen utánpótlását biztosítja. A Nemzeti Sport főszerkesztője emlékeztetett arra, hogy Pluhár István a lap újságírója is volt, majd egy vadonatúj műfaj első képviselője lett. A legnagyobb magyar rádiós sportriporternek tartott Szepesi György is mindig a legnagyobb tisztelet hangján szólt róla, sőt Szerelmünk, a mikrofon! címmel az 1960-as években egy közös könyvet is megjelentettek.
Az ünnepségen a Pluhár István Labdarúgópálya 2019-es felújítását támogató Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Sipos Jenő szóvivő, az ELTE részéről pedig Hamar Imre rektorhelyettes, a BEAC elnöke mondott beszédet, majd záráskánt az emléktáblát László Imre és Szöllősi György közösen leplezte le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 17:35, vasárnap | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen.

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.

2024. Július 21. 11:30, vasárnap | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Antonelli nyerte a Forma-2 főversenyét a Hungaroringen.

Az olasz Andrea Kimi Antonelli sikerével zárult a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj Forma-2-es programjának főversenye, amelyet vasárnap délelőtt rendeztek meg a Hungaroringen.

2024. Július 21. 09:45, vasárnap | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Colov rajt-cél győzelme a Forma-3-asoknál.

A bolgár Nikola Colov rajt-cél győzelmet aratott vasárnap a hungaroringi Magyar Nagydíj Forma-3-as főversenyén.

2024. Július 21. 09:30, vasárnap | Helyi sport

Balaton-átúszás - Elrajtolt a mezőny.

Vasárnap reggel elkezdődött a 42. Lidl Balaton-átúszás Révfülöpön.