Városlista
2022. október 5, szerda - Aurél

Hírek

2011. November 16. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szülés után nem szabad azonnal elvágni a köldökzsinórt

Szülés után nem szabad azonnal elvágni a köldökzsinórt

A legfrissebb kutatások szerint egy újszülött számára az a legjobb, ha a szülés után csak néhány perccel, és nem azonnal vágják el a köldökzsinórt.

Így ugyanis jelentősen csökken annak a kockázata, hogy a kicsi vashiányos anémiában szenved majd.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már évekkel korábban eltávolította irányelvei közül azt a pontot, miszerint szülés után azonnal el kell szorítani a köldökzsinórt, így jelenleg nincsen általánosan elfogadott útmutatás a témában. A korábbi gyakorlat azonban a mai napig mindennapos - írja a British Medical Journal.

Friss kutatások azonban arra az eredményre jutottak, hogy a köldökzsinór azonnali elvágásának negatív következményei lehetnek. Az orvosok szerint ugyanis ennek következtében sok gyereknél alakul ki kóros vashiány, ami károsíthatja akár az agy fejlődését is.

Éppen ezért az új javaslatok szerint a szülést követő 3 percen belül nem szabad elvágni a zsinórt és nem alkalmazható a szorító sem. Így ugyanis a kicsi még maximális mennyiségű vérhez, és az abban tárolt vashoz juthat hozzá a placentából.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 12:59, kedd | Belföld

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. Október 04. 12:57, kedd | Belföld

A kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

2022. Október 04. 09:10, kedd | Belföld

Ezt a videót mindenkinek látnia kellene, aki közlekedik - Mit tegyünk, ha szirénázó autó közelít?

A Katasztrófavédelem tette közzé közösségi oldalán az alábbi videót, amelyben különböző közlekedési szituációkat látunk arról, hogy kellene reagálniuk a közlekedőknek, ha szirénázó autót látnak, hallanak.