Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Augusztus 27. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Szobrot állítottak a napszámosok emlékére Rimócon

Szobrot állítottak a napszámosok emlékére Rimócon

Napszámos órának nevezett szobrot állítottak a Nógrád megyei Rimócon a mezőgazdasági bérmunkások tiszteletére.

A közterületi szobor az időt is mutatja. A kőalapra állított bronzszobor egy kapáló napszámos asszonyt ábrázol. Több, Rimócon készített fotó alapján formálta meg Tóth Dávid budapesti szobrászművész, azt a pillanatot megörökítve, amikor a napszámos egyenes derékkal, az ég felé tekintve éppen megpihen munka közben.
Az asszony kendővel bekötött feje a palócok következetes zárkózottságát jelképezi, a kezében tartott szerszám nyele pedig napóraként az időt is mutatja.
A már letűnőben lévő paraszti kultúrának is emléket kívánnak állítani ezzel a szoborral, tisztelegve a mezőgazdaságból élő régi rimóciak előtt. Ugyanakkor, mivel a falusi önellátás megvalósítása, a termények szállítási útvonalának lerövidítése egyre nagyobb teret kap napjainkban, a jövőbe is tekintenek.
MTI-fotó: Komka Péter

Címkék: Rimóc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | Helyi

Helyenként zápor kialakulhat.

Rövidebb-hosszabb időszakokra mindenhol kisüt a nap, de az északkeleti tájak kivételével már sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar.

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség