Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 02. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Szív és lélek egysége a Pilinyben rendezett egyházmegyei találkozón

Szív és lélek egysége a Pilinyben rendezett egyházmegyei találkozón

Egy évvel ezelőtt öt egyházközség (Etes, Ságújfalu, Karancsság, Szalmatercs és Piliny) lakosai kéréssel fordultak lelkipásztorukhoz.

E kérés lényege az volt, hogy legyen szíves imádkozzon sokat az akkor még a hívek előtt álló nagy vállalásért, a VIII. Váci Egyházmegyei Találkozó majdani verőfényes napsütéséért. Kapás Attila atya imái meghallgatásra találtak: 2012. június 29-én és 30-án hőségriadó köszöntötte a résztvevőket a Váci Egyházmegye és egyházközségeinek ünnepén.
A VIII. Váci Egyházmegyei Találkozónak – négy társegyházközséggel karöltve – Piliny volt a házigazdája. Beérett a sok fizikai, szellemi és lelki erőfeszítés gyümölcse: öröm volt megtapasztalni az összefogást, az önzetlenséget, a felmerült nehézségek együttes megoldását.



A regisztrációban fiatalok és idősebbek egyaránt teljesítettek szolgálatot. Felelős koordinátort jelöltek ki a színpadrendezésre, a vendégek ellátására és szállítására, a biztonsági feladatokra, a szentmise méltó megünneplésére, az ízek utcájára, a gyermekekkel való foglalkozásra. Az érdeklődők tartalmas és színvonalas kulturális műsort tekintettek meg, amelyet a meghívott előadókon kívül az öt egyházközség kórusai, népdalkörei, néptáncos gyermekek, színjátszó csoportok szolgáltattak.
A két nap alatt bemutatkoztak a különböző lelkiségi csoportok, lehetőség nyílt lelki beszélgetésre és szentgyónásra, a gyermekeknek pedagógusok kézműves-foglalkozást tartottak. A szív és lélek egységét élték át a hívek a pénteki és a szombati szentmiséken, amelyet püspökeik: dr. Beer Miklós, dr. Varga Lajos, dr. Székely János és Palánki Ferencatyák mutattak be a koncelebráló paptestvérekkel.



Nagy örömet szerzett a régi ismerősökkel való találkozás, együttlét, ám a szervezők sok nehézséggel találkoztak, melyeket közös erőfeszítéssel oldottak meg. Az egyik vendég kedvesen említette: csodálatra méltó, ahogyan tudnak a 39 fokos hőségben kedvesek és udvariasak lenni az ízek utcájában. Itt helyben készítették a palóc finomságokat szorgos asszonyok és lányok, és töltögették az italokat előzékeny férfitársaink.
A segítők és szervezők a vendégek mosolyából, köszönetnyilvánításaiból érzékelték azt, hogy Isten segítségével, példaértékű emberi összefogással eleget tudtak tenni vállalásuknak.


A szombati szentmisén főtisztelendő dr. Beer Miklós püspök atya örömmel kiáltotta ki a következő egyházmegyei találkozó helyszínét: Pásztó! A város polgármestere és plébánosa megilletődve vette át a találkozók vándorzászlaját. Jövőre a hívők Pásztóra látogatnak: a 2012. október 21-én induló Hit évében rendezendő találkozó jelmondata: Ne félj, csak higgy!

A rendezvényről készített fotógalériánkat megtekintheti itt!

péntek szombat

Dénes Katalin
Fotók: Dénes László

Címkék: rendezvény, VET

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 06. 08:00, hétfő | Helyi

Szeles, de napos, meleg hétkezdet.

Csupán fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, zápor, zivatar kialakulásának minimális lesz az esélye.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő