Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Március 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Szijjártó: a NATO nem résztvevője a háborúnak

Szijjártó: a NATO nem résztvevője a háborúnak

Megnyugtató hír, hogy a NATO-külügyminiszterek pénteki tanácskozásán nem született semmilyen olyan döntés, melynek nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre; a résztvevők kimondták:

a NATO nem résztvevője a háborúnak - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a tagországok szakminiszterei kimondták, mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne is legyen részese a háborúnak, ezért a NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket ebbe a háborúba.
Kimondták továbbá: mindent meg kell tenni azért, hogy a háború ne terjedjen Ukrajnán túlra, hogy folyamatosan csökkenjen az eszkaláció esélye és a kommunikációs csatornákat Oroszországgal fenn kel tartani annak érdekében, hogy elejét lehessen venni bármilyen félreértésnek vagy visszafordíthatatlanul tragikus hatású döntésnek - közölte.

"Mi magyarok mindenkinél erősebben békét akarunk és azt, hogy ez a háború minél előbb véget érjen. A legfontosabb feladat most az, hogy megvédjük Magyarországot és a magyar emberek biztonságát" - fogalmazott.

Kiemelte: Magyarország területének védelmével a NATO délkeleti szárnyának a védelmét is ellátja. A magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot, további erőkre nincs szüksége - tette hozzá.

Szijjártó Péter kijelentette: a háborús helyzet Ukrajnában egyre súlyosabb és az ebből fakadó biztonsági kockázatok is megnövekedtek. Ilyen helyzetben megfontoltságra, felelősségre, józan észre, stratégiai nyugalomra van szükség és szavai szerint az sem baj, ha a döntéshozók tapasztalattal rendelkeznek a válságkezelés terén. A felelőtlen nyilatkozatok nagyon veszélyesek tudnak lenni, ezért azokat el kell kerülni - figyelmeztetett.

"Nekünk, magyaroknak mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük, hogy belekeveredjünk, vagy bárkik belekeverjenek bennünket ebbe a háborúba. Ezért sem katonát, sem fegyvert nem küldünk a háborúba és nem engedjük át a területünkön a halált okozó fegyvereket sem Ukrajna irányába. Mindez veszélyvbe sodorná Magyarországot, a magyar emberek életét" - fogalmazott.

Most az a legfontosabb, hogy továbbra se szülessen olyan döntés vagy nyilatkozat, amely a NATO és Oroszország közötti konfliktushoz vezethetne - húzta alá.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte továbbá: Magyarország energiaellátása rendben zajlik, a földgáz- és kőolajszállítások a vonatkozó szerződések szerint történnek. Szerbia felől a gázvezeték kihasználtsága folyamatosan emelkedik, a megszokottak szerint érkezik gáz Ausztria felől is, valamint zavartalan a Magyarországon keresztüli földgáztranzit is - tette hozzá.

Szijjártó Péter beszámolt továbbá arról, hogy a harmadik evakuációs csoport tagjai már Ungváron vannak, valamint zajlik az ideiglenes nagykövetség előkészítése Lvivben. A határhelyzetet illetően elmondta, a forgalom kezelhető az Ukrajna és Magyarország közötti átkelőkön, valamint az unión kívüli országok állampolgárainak hazatérése a magyarországi repülőterekről zavartalanul történik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.