Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2023. Szeptember 13. 06:30, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Szerdán még kitart a nyári meleg!

Szerdán még kitart a nyári meleg!

Már többfelé szűrhetik fátyolfelhők a napsütést, és a délután második felében, valamint az esti órákban egy közeledő hidegfront hatására már záporok, zivatarok is kialakulhatnak északnyugaton és nyugaton.

Szerdán Sokfelé élénk lesz a déli-délnyugati szél, majd estefelé északnyugaton már északnyugatira fordul a légmozgás. Reggelre helyenként pára, köd képződhet. Hajnalban 9 és 18, délután 28 és 34 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön a hidegfront hatására sok felhő lesz felettünk, és többfelé kialakulhat időnként eső, zápor, zivatar. Az ország nagy részén a nyugati-északnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik, de északkeleten az északkeleti szél lehet élénk, erős. Zivatarok környezetében viharos lökésekre is számítani kell. A front hatására mérséklődik a meleg, a legmelegebb órákban 22-29 fokot mutathatnak a hőmérők, délkeleten lehet a legmelegebb.

Pénteken napos-gomolyfelhős időre van kilátás, zápor, zivatar elszórtan a keleti tájakon és a Dunántúl déli felén alakulhat ki. A Dunától keletre sokelé élénk, néhol erős lehet az északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 27 fok között alakul.

Hétvégén hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, de helyenként záporok, zivatarok átmenetileg kialakulhatnak. Néhol élénk lehet a délkeleti szél, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A reggelek többfelé párásak, ködösek lehetnek. Szombaton 21-29, vasárnap pedig 24-29 fokos maximumokra van kilátás.

Orvosmeteorológia

Szerdán napközben még nem várható fronthatás, de az átlagosnál több fokkal melegebb időben melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Migrén, fejfájás, alvászavarok, gyulladásos panaszok, fáradékonyság és koncentrálási problémák egyaránt előfordulhatnak.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.

Továbbra is nagy lesz a napi hőingás, ami elsősorban a szívbetegeket és a vérnyomás-panaszokkal élőket viselheti meg.

A hűvös hajnali órákban felerősödhetnek a kopásos eredetű izületi problémák is.

Reggel öltözzünk rétegesen, mert nagy lesz a megfázásveszély! Szerda este az északnyugati és a nyugati tájakon már hidegfronti hatás fog érvényesülni, így az itt élők ízületi- és görcsös panaszokat is tapasztalhatnak.

Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, és ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék közepes
Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Üröm nincs
Parlagfű extrém
Gombák magas
Tetőzik a parlagfű

A következő napokban a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte magas-nagyon magas szintet érhet el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében.

A csalánfélék pollenjei közepes, helyenként magas szinten lehetnek jelen.

Alacsony-közepes szintet érhet el a libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas-nagyon magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.