Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Szeptember 26. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szerbiában pár száz euróért magyarrá válhat

Szerbiában pár száz euróért magyarrá válhat

Magyar nyelvtanfolyamokat indítanak Szabadkán, Újvidéken és Belgrádban, de Skype-on keresztül is lehet tanulni a magyart. A kettős állampolgárság ugyanis nem csak a magyarság megvallásának kérdése: nagyon sokan az állampolgárság megszerzése után az Európai Unió különböző tagállamaiba vándoroltak ki – írja a delmagyar.hu.

Az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos visszaélésekről legelőször a Magyar Remény Mozgalom délvidéki magyar kisebbségi politikai párt hallatta hangját. A visszaélésekkel összefüggésben a kérelmekkel kapcsolatos eljárások szigorodtak is, március 1-jétől már nem lehet benyújtani a magyar önkormányzatoknál, csak a fővárosi és a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságainál és a kormányablakokban lehet személyesen kérvényezni.

Kezdetben 300-500 euróért intézték el az erre szakosodott nyelviskolák, hivatalnokok és üzletemberek a magyarul nem beszélő, de magyar felmenőkkel rendelkezők állampolgárságát. Ezért a pénzért összeállították a kérelmező önéletrajzát, elszállították az átvevőhelyre, más interjúzott helyettük, és megkapták az állampolgársághoz szükséges kérdéssort. Ma már 250 euróért is hozzá lehet jutni a szükséges papírokhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.