Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2023. Szeptember 19. 20:56, kedd | Külföld
Forrás: II. Rákóczi Ferenc Könyvtár / Zsuffa

Szeptember 20-a, a Gyermekek Világnapja

Szeptember 20-a, a Gyermekek Világnapja

Az UNICEF jóvoltából 1954 óta emlékezünk meg a gyermekekről és a gyermekjogokról, illetve azok tiszteletben tartásáról.

A világnapon résztvevő civil szervezetek és önkéntesek szeretnék felhívni a figyelmet a gyermekek kiszolgáltatottságára és védelmezésük szükségességére.

Manapság a szegénység, az éhezés és a nélkülözés nemcsak az afrikai országokat vagy a háborús övezetekben élőket érinti, hanem az iparilag fejlett, jó infrastruktúrájú nagyvárosokban, de a vidéki kistérségekben is megfigyelhető.

Az Országgyűlés a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt 1997-ben fogadta el.

Ettől az évtől ünneplik Magyarországon is a gyermekek jogainak egyetemes napját. A jogszabály határozza meg a gyermekek jogait, és szabályozza a szülők, a nevelők, az állam, a helyi önkormányzatok, illetve a civil szervezetek feladatait a gyermekvédelem, valamint a gyermekek jogainak érvényesítése területén.

A Gyermekek világnapjának alkalmából világszerte számos rendezvény, vetélkedő és verseny várja a gyermekeket és szüleiket, illetve minden érdeklődőt, akik felelősséget éreznek a világ szomorúbb sorsú gyermekei iránt is.

2011 óta a parlament Felsőházi termében magyar gyermek- és ifjúsági országgyűlés tartanak. A magyarországi településekről és a határon túlról érkező diákok közvetlenül az adott témában illetékes miniszternek, államtitkárnak tehetik fel kérdéseiket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 19:43, szerda | Külföld

Légikatasztrófa Nepálban

a lezuhant repülőgépen 18 utas halt meg. A Saurya Airlines belföldi járata felszállás közben lecsúszott a kifutópályáról és a földbe csapódott.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.