Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Szeptember 14. 19:30, csütörtök | Belföld
Forrás: vasutasmagazin

Szeptember 15., A MOZDONYVEZETŐK NAPJA!

Szeptember 15., A MOZDONYVEZETŐK NAPJA!

Az Európai Mozdonyvezetők Szakszervezetének Szövetsége szeptember 15-ét jelölte ki, hogy a mozdonyvezetők megemlékezhessenek szakmájukra, a mozdonyok történelmére.

Ezen a napon mozdonyvezetőkre irányul a figyelem. Egy lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet e rendkívül felelősségteljes munkára, amit nem lehet elhivatottság és a vasút iránti elkötelezettség nélkül jól végezni.

A hivatásukhoz kapcsolódó fegyelmezettség és szakértelem a mai napig elismerést vív ki a más munkakörben dolgozó vasutasok részéről is. Felelősséggel végzett munkájuk nélkül nem létezik vasúti közlekedés sehol a világon.

Tisztelettel köszöntjük őket és köszönjük mindennapi helytállásukat!

Annyira kevés a mozdonyvezető, hogy még extrém túlóráztatás mellett is szolgáltatáskiesések lehetnek a MÁV-nál.

A vágányhálózat rossz állapota mellett az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány is komoly kihívás elé állítja a MÁV-csoportot – írta meg a Népszava. A lap cikke szerint a Volánnal együtt összesen 57 ezer munkavállalót foglalkoztató két állami közlekedési vállalatnál 4500 betöltetlen állás van jelenleg.

A vasúttársaságnál a legnagyobb hiány a mozdonyvezetők, a jegykezelők és a kocsivizsgálók körében van.

Annyira kevés az ember ezekben a munkakörökben, hogy csak folyamatos, extrém túlóráztatással tartható valamennyire a menetrend. A probléma azzal van, hogy szeptember végére nem csak a mozdonyvezetők, de a váltókezelők és a jegyvizsgálók többsége is kimeríti az éves munkaidőkeretén túl az új "rabszolgatörvény" szerinti és a MÁV kollektív szerződésében meghatározott maximum 300 órás túlóra keretet is. Ezt követően nem lehet jogszerűen rendkívüli munkára kényszeríteni az érintett vasutasokat.

2025-2027-re nyugdíjba megy az a generáció, amely a MÁV munkavállalóinak derékhadát adja, és akkor egyszerre több ezer embert kellene pótolni. Szerinte hiába folyamatos a toborzás a MÁV-nál, a távozók száma mindig nagyobb, mint az új vasutasoké.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Belföld

Bemutatták a Ganz elektromos midibuszát

Bemutatták szerdán Budapesten a cseh-magyar koprodukcióban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát - közölte a magyar gyártó az MTI-vel.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.