Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Március 24. 08:54, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Szép magyar térkép 2012: elismerés a Novohrad-Nógrád Geoparknak

Szép magyar térkép 2012: elismerés a Novohrad-Nógrád Geoparknak

Átadták a Szép Magyar Térkép 2012 díjakat az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), ahol a pályázatokra beérkezett munkákból kiállítás is nyílt.

A tudományos térképek közül első lett Kocsis Károly és Tátrai Patrik A Kárpát-Pannon-térség változó etnikai arculata című műve, második a Cartographia Kft. Földrajzi világatlasza. Az idegenforgalmi térképeknél második díjban részesült a Paulus 2008 Kft. a Novohrad-Nógrád Geopark geoturisztikai térképe, harmadik a Corvina Kiadó Magyarország idegenforgalmi autóstérkép, dicséretben részesült Nagy László Monorierdő domborzata című munkája.
A Digitális térkép kategóriában második lett az Országos Meteorológiai Szolgálat OMSZ új fejlesztésű valószínűség mezői az ALADIN modell előrejelzésében az OMSZ által fejlesztett megjelenítő rendszer segítségével című műve, dicséretet kapott az Interspect Kft. Pákozdi Katonai Emlékpark ortofotótérképe. Különdíjat vehetett át a Kossuth Kiadó képviselője a Budapest okoskönyv című kiadványért mint leginnovatívabb térkép, valamint a legszebb térkép lett Kocsis Károly és Tátrai Patrik A Kárpát-Pannon-térség etnikai térképe.
A sorozatok között első helyezett lett a Frigoria Könyvkiadó Kft. és a Dimap Bt. Kerékpárral Budapest környékén 6-7. Budapesttől délre, A Velencei-tó és térsége című része. Dicséretben részesült a MapExpert cégcsoport (Carpatmap Kft., OmegaKart Kft.) Erdélyi községek falitérképeinek sorozata, mely Ákosfalvát, Csíkszentgyörgyöt és Marosszentgyörgyöt mutatja be.
A díjakat Zentai László, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék vezetője és Sajó Andrea főigazgató adta át. A pályázatra beérkezett művekből kiállítás nyílt, amelyet április 20-ig tekinthet meg a közönség. A pályázat igazi nyertese a közönség, azok, akik látják és használják a térképeket - hangsúlyozta Klinghammer István akadémikus, felsőoktatásért felelős államtitkár pénteken az eredményhirdetésen. Hozzátette: a beérkezett művek mindegyike értékes, így elsősorban csak sorba állításukról van szó és nem igazi értéksorrendről.
A térképész szakmát művelők nem akármilyen emberek, hiszen már magában a szóban benne vannak az ész, a tér, a szép és a kép - fogalmazott Klinghammer István, hozzátéve: a pályázaton résztvevő mindegyik szerző munkájában benne van a hivatástudat, a kedv, a tudás, a legjobb akarat és a szépérzet.
A verseny 1996-ban indult útjára azzal a céllal, hogy emelje a magyar térképkultúra színvonalát és elősegítse az igényesen kivitelezett térképek térhódítását. Ennek érdekében az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az OSZK Térképtára minden évben pályázatot hirdet a Szép Magyar Térkép cím elnyerésére - mondta el Sajó Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.