Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 10. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szemet szemért - ez lenne a válasz a phenjani provokációra

Szemet szemért - ez lenne a válasz a phenjani provokációra

Az Egyesült Államok és Dél-Korea a korábbinál erőteljesebb, ugyanakkor arányos és korlátozott válaszadással készül válaszolni az esetleges észak-koreai provokációra. Így például ha Phenjan egy dél-koreai sziget ágyúzása mellett döntene, arra Szöul ugyanolyan intenzitású tüzérségi támadással válaszolna - tudta meg a The New York Times.

Pentagon-tisztségviselők a lapnak névtelenül nyilatkozva azt állították, hogy az Észak-Koreából hamarosan felbocsátandó rakéta röppályáját néhány másodpercen belül ki lehet számolni. Ha az eredmény azt mutatná, hogy a fegyver Dél-Koreában, Japánban, vagy Guam szigetén csapódna be, akkor a rakétát megpróbálnák lelőni. Ha azonban a rakéta célpontja a nyílt vizeken lenne, abban az esetben még akkor sem tennének semmit, ha az Japán felett szállna el, mint az egy korábbi észak-koreai kísérlet alkalmával történt.


Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei kétségbe vonják, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megkockáztatná az Egyesült Államok vagy szövetségeseinek célba vételét. Felhívták a figyelmet arra is, hogy Barack Obama elnök kizárta az észak-koreai rakétáknak a kilövőálláson történő megsemmisítését, hacsak be nem bizonyosodik, hogy nukleáris robbanófejjel szerelték fel őket. Amerikai hírszerzési szakemberek kizárják, hogy Phenjan ilyenekkel rendelkezne.

Szakértők szerint a válaszlépésekre vonatkozó elképzelések kialakításakor az volt a legnehezebb feladat, hogy lehetőség szerint elkerüljék a válság eszkalációját, így az általános vagy egy Szöul elleni támadás kiváltását. A lap rámutatott, hogy egyes, nyilvánosság előtt elhangzott dél-koreai nyilatkozatok arra utalnak, hogy nem mindig teljes az összhang Washington és Szöul között. Pak Gun Hje dél-koreai elnök például kijelentette, hogy szükségesnek tartaná a provokációért felelős észak-koreai parancsnoklási és irányítási központok elleni válaszcsapást is, ám amerikai részről óva intenek a túlreagálástól.

A két ország közötti megállapodások értelmében 'normális' fegyvernyugvás idején a félszigeten a dél-koreaiak kezében összpontosul a szövetséges parancsnokság. Háború kitörése esetén azonban az operatív irányítás James D. Thurman tábornokra, a Koreai-félszigeten állomásozó amerikai és ENSZ-csapatok parancsnokára szállna át. A háborús parancsnokság a tervek szerint 2015 után kerül majd át véglegesen Dél-Koreához.

A The New York Times szerint Pak elnökre egy észak-koreai támadás esetén rendkívüli nyomás nehezedne. Dél-Korea ugyanis válasz nélkül hagyta, hogy Észak 2010 márciusában elsüllyesztette a Cseonan hadihajót, hónapokkal később pedig megkésve és alacsony hatékonysággal viszonozta a tüzet, amikor Észak ágyúzni kezdett egy déli szigetet.

A 'provokációellenes' tervekről megkötött új megállapodás a taktikai szintekig lebontja a teendőket, egyúttal előírja, hogy a két szövetséges állam a legmagasabb szinten folytasson politikai konzultációkat. Mindaddig, amíg a konfliktus nem éri el a háborús szintet, a válaszlépésekben Dél-Koreáé a vezető szerep.

A lap rámutatott, hogy miközben Washington részéről - például egy interkontinentális ballisztikus rakétakísérlet elhalasztásával - csitítani próbálják a kedélyeket, a feszültség növekszik. Erre utal, hogy Thurman tábornok, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok parancsnoka vasárnap váratlanul lemondta washingtoni utazását, ahol az előzetes tervek szerint egy kongresszusi meghallgatáson kellett volna megjelennie. Hasonlóképpen cselekedett a dél-koreai erők parancsnoka is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése