Városlista
2024. július 8, hétfő - Ellák

Hírek

2024. Július 05. 08:15, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Szeles nyári idő.

Szeles nyári idő.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből legfeljebb csak egy-egy helyen fordulhat elő jelentéktelen futó zápor.

Pénteken A Dunántúlon többfelé élénk lesz a déli-délnyugati szél, a Dunától keletre pedig a nyugatias szelet kísérhetik sokfelé élénk, erős lökések. Reggelre még sokfelé felfrissül a levegő, a minimumok általában 10 és 17 fok között alakulnak. Délutánra 26 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton is sokat süt majd a nap, bár időnként vastagabb fátyolfelhők is megjelenhetnek az égen, viszont csapadék sehol sem várható. Sokfelé élénk, erős, északnyugaton néhol viharos lesz a déli-délkeleti szél. Visszatér a kánikula, a csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Hajnalban 12-20 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap folytatódik a túlnyomóan napos idő, de délután, este nyugaton, északnyugaton és északon elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar kialakulhat. Többfelé élénk lesz a déli-délnyugati szél. Fokozódik a kánikula, 32-37 fokra számíthatunk a legmelegebb órákban.

Hétfőn és Kedden napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, de csak helyenként alakulhat ki átmeneti jelleggel zápor, zivatar. Több tájegységünkön is élénk lehet a légmozgás. Hétfőn 30 és 38, kedden 32 és 38 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék magas
Hárs alacsony
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony

Gombák extrém


Erős pollenterhelés

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké közepes szinten van jelen.

Az útifű virágpora közepes-magas szintet érhet el, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké országosan alacsony.

A fák közül alacsony koncentrációban van jelen a levegőben a szelídgesztenye, a ciprus- és tiszafafélék, a hárs és a fenyőfélék pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Pénteken időjárási front nem lesz felettünk, de az egyre melegebb idő miatt a melegfrontra érzékenyek körében különféle tünetek jelentkezhetnek.

Migrén, fejfájás, keringési problémák, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és bágyadtság egyaránt előfordulhat.

Alvásproblémák is jelentkezhetnek, emiatt kialvatlanok lehetünk.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység és nyugtalanság is jelentkezhet.

Nagy lesz a napszúrás veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből legfeljebb csak egy-egy helyen fordulhat elő jelentéktelen futó zápor, így szinte mindenhol száraz utakra számíthatnak a közlekedők, és csak nagyon kevés helyen fordulhat elő vizes, csúszós útszakasz.

A Dunántúlon többfelé élénk lesz a déli-délnyugati szél, a Dunától keletre pedig a nyugatias szelet kísérhetik sokfelé élénk, erős lökések, ezért romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Ugyanakkor az egyre melegebb időben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 08. 06:58, hétfő | Helyi

Minden idők legfurcsább és leghosszabb olimpiája

1904. július elsején kezdődött és majdnem öt hónapig, november 23-áig tartott a modern idők leghosszabb, egyben legkisebb, és mindenképp legfurcsább olimpiája.

2024. Július 07. 21:32, vasárnap | Helyi

Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni vitorlázó

1953 július 9-én, Székesfehérváron született. Boldog 71. születésnapot kívánunk!

2024. Július 07. 21:05, vasárnap | Helyi

Boross Lajos Kossuth-díjas prímás

a 100 Tagú Cigányzenekar örökös, tiszteletbeli főprímása, a \"prímáskirály\".

2024. Július 07. 20:37, vasárnap | Helyi

Jean de La Fontaine, költő és meseíró

1621. július 8-án született Jean de La Fontaine, az egyik leghíresebb francia író, aki Aiszóposz és Phaedrus állatmeséinek mintájára alkotott fabuláival tette világszerte ismertté nevét.