Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2011. November 19. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI/infonograd

Szárazság sújtja Közép-Szlovákia déli részeit

Szárazság sújtja Közép-Szlovákia déli részeit

Évek óta nem tapasztalt szárazság sújtja az egykori Hont és Nógrád megye vidékét.

Évek óta nem tapasztalt szárazság sújtja Közép-Szlovákia déli részeit, az egykori Hont és Nógrád megye vidékét, ahol közel száz napja nem esett csapadék – jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.
A felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál tudósítása szerint az első fél évben még néhány vihar, záporeső öntözte a vidéket, azóta szomjaznak az erdők, mezők. A Duna keleti mellékfolyóin ennek következtében alacsony a vízállás, ami gondot jelent a hajózás számára is. Hasonló jelenségre 17 év óta nem volt példa, csak 1964-ben mértek ennyire alacsony csapadékmennyiséget. Ezt követően 1997, 2000 és 2003-ban volt száraz az év első 10 hónapja. Az idén november hónapban is csapadékhiány van, ami különösen nehezíti a mezőgazdászok helyzetét. Ezen a vidéken az aratást követő négy hónapban szinte alig eset valami csapadék, ami veszélyezteti a jövő évi gabonatermést.
„Ha beteljesednek az előrejelzések, és Közép-Szlovákia déli vidékén november hónapban is kevés marad a csapadék, akkor az idei ősz a régió harmadik legszárazabb időszaka lesz. Hasonlóan csapadékszegény időjárás csak 1881-ben, 1908-ban és 1959-ben volt" – írja elemzésében a Szlovák Hidrometeorológia Intézet.
A csapadékmennyiség elemzése mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem lett volna a kánikula között kéthetes viszonylagosan hideg és esős időszak, ez a szárazság még elviselhetetlenebb mértékű volna. Az értékelésükben megállapították, hogy az idén sokhelyütt rekordot döntött az augusztus végi és a szeptemberi hónap nagyon meleg időjárása.
Augusztus vége óta Szlovákia egyes területein több évtizedes melegrekordok dőltek meg. A legutolsó meleg front november 6-9. között volt Szlovákiában. Árvában idén november 6-án 17,3 Celsius fokot mértek, amivel egy 48 éves rekord dőlt meg még 1963-ból. Hasonlóan magas hőmérséklet volt november 9-én a Bodrog-közben, ahol 16,1 Celsius fokos hőmérsékletet regisztráltak, ami az 1967-ben mért legmagasabb hőmérsékletet múlta felül.
„Érdekessége még a dolognak az, hogy ezen a két helyen eddig inkább az alacsony hőmérsékleti rekordok dőltek meg" - áll a szlovák intézet elemzésében.

Címkék: időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 29. 14:02, kedd | Helyi

Buják község belterületi vízrendezése II. ütem

Buják önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP_Plusz) keretében Buják község belterületi vízrendezése II. ütemének megvalósítására. A pályázat az Európai Regi

2022. November 29. 10:00, kedd | Helyi

Négy nap balesetei

Nógrád megyében az elmúlt négy napon négy olyan közúti közlekedési baleset történt, amely személyi sérüléssel járt.

2022. November 28. 13:46, hétfő | Helyi

Három körözött férfit tartóztattak le egy nap alatt

A Nógrád megyei rendőrök egy nap alatt három férfit fogtak el, akikkel szemben elfogatóparancs volt érvényben.

2022. November 28. 10:34, hétfő | Helyi

Hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére

Fellobbant az első adventi gyertyaláng a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság koszorúján is.