Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Március 28. 07:35, kedd | Belföld
Forrás: mti

Vihar: Országszerte kidőlt fák, leszakadt vezetékek

Vihar: Országszerte kidőlt fák, leszakadt vezetékek

Országszerte kidőlt fák, leszakadt vezetékek akadályozzák a közúti és vasúti közlekedést a viharos szél miatt. Az időjárás már több közúti balesetet is okozott.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel azt közölte, hogy a szélsőséges időjárás elsősorban a nyugati országrészben okoz gondokat, ám délutánra a fővárost is elérte. A tűzoltók hétfőn délután vasúti sínekre, közutakra kidőlt fák, leszakadt ágak és elektromos vezetékek eltávolításához vonultak ki számos helyszínre.

A tájékoztatás szerint Sopronban lakóház tetejére dőlt egy fa, amely elszakította az elektromos vezetéket is. Szintén Győr-Moson-Sopron vármegyében a 83-as főútra dőlt fa, amely egy forgalmi sávot foglalt el. Szombathelyen egy társasház szigetelését bontotta meg a szél.

A Veszprém vármegyei Cseszneken a 82-es főútra dőlt egy fa, és foglalja el teljes egészében az érintett útszakaszt. A Zala vármegyei Bocfölde térségében, Gellénháza és Sárhida között több fa is megdőlt, teljesen elzárva az utat.

A Komárom-Esztergom vármegyei Környén egy üzem öt méter magas fémkapuját tépte le a szél, a lógó kapu veszélyezteti az arra közlekedőket.

Somogy vármegyében, Somogymeggyes és Kapoly között fa dőlt a sínekre, ez a vasúti közlekedést akadályozza.

A Bács-Kiskun vármegyei Baján egy kollégium udvarán megdőlt egy fenyőfa, ami a járókelőket és a parkoló járműveket veszélyezteti.

Az 1-es főúton Mosonmagyaróvár térségében gépkocsira dőlt egy fa. A járművezetőt a tűzoltók emelték ki a kocsiból. Az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat elterelik.

Budapest XII. kerületében, a Szilágyi Erzsébet fasorban kifordult egy tizenöt méteres fa, egy másik fára dőlt, a gépjárműforgalmat veszélyezteti. A XI. kerületi Bartók Béla úton egy háromemeletes épület tetejéről szakadtak le lemezdarabok.

A katasztrófavédelem tűzoltó egységei folyamatosan számolják fel a káreseteket - írta az OKF.

Az Útinform honlapján azt írta, hogy az M7-es autópályán, a Kőröshegyi völgyhídon, Letenye felé egy kamion felborult, áll a forgalom.

A viharos időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz. A Mávinform azt közölte, hogy a viharos erejű szél több helyen is akadályozza a vonatközlekedést, felsővezeték sérült meg, fák dőltek a vasúti pályára.

A dél-balatoni vonalon, Balatonszárszó és Balatonboglár között szünetel a forgalom, mert Balatonszemes állomáson kidőlt egy fa. A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon jelentősen, 60-120 perccel hosszabb eljutási időkre kell számítani.

Kaposvár és Jákó-Nagybajom állomások között Kiskorpádnál fa dőlt a felsővezetékre, emiatt átmenetileg szünetel a vonatforgalom. Az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Dombóvár-Gyékényes vonalon 20-30 perccel hosszabb megnőhet az utazási idő.

Fejér vármegyében Adony-Rácalmás-Dunaújváros között szünetel a forgalom, mert a viharos szél miatt meghibásodott a felsővezeték. A Budapest-Dunaújváros vonalon késésekre kell számítani.

Sárosd és Nagylók között szünetel a vonatközlekedés, a forgalom átszervezése folyamatban van. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon jelentősen hosszabb menetidőkre kell készülni.

A meteorológiai szolgálat hétfő délután Pest vármegyére és a fővárosra is másodfokú (narancs) riasztást adott ki az erős széllökések veszélye miatt. Korábban már másodfokú riasztást adtak ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Vas, Zala, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékre, ezekben a vármegyékben a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Az előrejelzés szerint az esti, éjszakai órákban ideiglenesen kissé csillapodik a légmozgás, majd kedden a délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, amely kedd estétől fokozatosan veszít erejéből.

Címkék: időjárás, vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.