Városlista
2021. október 16, szombat - Gál

Hírek

2012. Április 16. 07:11, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Szamócával a Parkinson-kór ellen

Szamócával a Parkinson-kór ellen

A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából.

Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.

James Parkinson angol ideggyógyász egy általa látott beteg alapján, 1817-ben leírta azokat a tüneteket, amelyek a betegséget jellemzik. Azóta hívják Parkinson-kórnak a betegséget, amely általában időskorban kezdődik: jellegzetes kézremegés, izommerevség és lassult mozgás alakul ki.

Többek között Michael J. Fox, a híres amerikai színész és a világ egyik legnagyobb bokszolója, Muhammad Ali lett áldozata ennek a betegségnek és egy holland tulipántermesztő, akinek fehér-piros tulipánját Parkinson doktor születésnapján, április 11-én sok országban kiállítják. A kór bizonyos idegsejtek pusztulásának következménye, emiatt a mozgások szabályozásában fontos szerepet játszó dopamin termelődése zavart szenved.

Aedin Cassidy angol és Hsziang Kao (Xiang Gao) amerikai professzor két hatalmas vizsgálat eredményeit dolgozta fel. Az Egyesült Államokban az egészségügyi dolgozók rendszeres, kötelező vizsgálatának adatait évtizedek óta gyűjtik és sokféle kérdés megválaszolására használták. Az egyik tanulmányban csaknem ötvenezer férfi, a másikban nyolcvanezer nő ellenőrző vizsgálatainak különböző adatait nézték át. Ezek az információk 20-22 éves megfigyelésekre vonatkoztak és többek között részletes táplálkozási szokásokat tartalmaztak.

A kutatók a sok biológiailag aktív flavonoidot tartalmazó gyümölcs evését és az évtizedek alatt esetleg kialakuló Parkinson-kór gyakoriságát nézték. Kiderült, hogy azoknak, akik sok szamócát, áfonyát, almát, narancsot ettek, teát és mértékletesen vörösbort ittak, 40 százalékkal volt kisebb az esélye, hogy Parkinson-kórt kapjanak, mint azoknak, akik éppen ezeket nem szerették.

A flavonoidok hatékonysága között is volt különbség. Az anthocianin vegyületek védték a legjobban a vizsgált személyeket. Ezek a flavonoidok főleg a szamócában és az áfonyában találhatók. A szakemberek szerint még sok vizsgálatra van szükség a kérdés tisztázására, de az máris állítható, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a rendszeres fogyasztása igen hasznos a Parkinson-kór megelőzése szempontjából is.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 15. 18:06, péntek | Belföld

Testvérét leszúró férfit ítéltek el Tatabányán

Első fokon 12 év börtönre ítéltek egy férfit, aki bajonettel megölte testvérét - tájékoztatta a Tatabányai Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

2021. Október 15. 15:06, péntek | Belföld

Tokhalakat telepítettek vissza eredeti élőhelyükre

Visszatelepítették az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon bemutatott tokhalakat eredeti élőhelyükre, csütörtökön mintegy ezer tokhalat engedtek a Dunába.

2021. Október 15. 12:53, péntek | Belföld

A Hungarikum Gálával véget ért a vadászati világkiállítás

A Hungarikum Gálával csütörtök este véget ért az \"Egy a természettel\" Vadászati és Természeti Világkiállítás központi rendezvénye a Hungexpón.

2021. Október 15. 10:52, péntek | Belföld

Herczegh Anita: több mint nyolcszáz Covid-árvát ért el eddig a Regőczi Alapítvány

Eddig 630, a koronavírus-járvány során árván vagy félárván maradt gyerek kapott összesen 140 millió forint támogatást a Regőczi Alapítványtól, további 177 Covid-árva 35 milliós támogatásáról a jövő héten döntenek