Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Június 07. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: TARNÓCZI LÁSZLÓ NVSZC

Svéd tanárok tanulmányozták a nógrádi szakképzést.

Svéd tanárok tanulmányozták a nógrádi szakképzést.

Svéd vendégtanárokat fogadott a napokban a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum, s balassagyarmati tagintézménye, az NVSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola.

Az utóbbi időben olasz és észt pedagógusok is megfordultak, sőt órákat is tartottak a szakképző, a svédek az ERASMUS+ program keretében most a rugalmas tanulási utakat tanulmányozták.

Svédországban ha megbukik egy diák, vagy ha félbehagyja tanulmányait, szakképesítés nélkül is elhelyezkedhet az adott területen. Igaz, akkor kevesebb fizetést kap, de később pótolhatja a hiányzó ismereteit. A rugalmas képzési rendszer ellenére egyre több az oktatási rendszerből kieső diák. Mivel Svédországban a magyarországi szakképzésben bevezetett Rugalmas Tanulási Utakhoz hasonló rendszer működik, ezért gondoltuk úgy, hogy Magyarországon, s azon belül is Nógrádban szerezünk új tapasztalatokat – mondta el a nógrádi oktatókkal és oktatás-vezetőkkel folytatott megbeszélésükön Emily Lindmark és Linda Bäck.
Svédország nyugati részén, Göteborgtól keletre található Lerum, ahol egy 1500 diákot befogadó szakképző iskola széles oktatási palettát kínál az ott élő fiataloknak az építészettől a különböző művészeti területekig. Itt a cél az egyetemre bejutás, de a szakmáknak van olyan becsülete, hogy a villanyszerelő-képzésbe nehezebb bekerülni, mint az egyetemre.
Emily és Linda, a lerumi szakképző tanárai fejlesztő pedagógusok, s olyan koordinációs munkát végeznek, amivel elsősorban annak a 150 diáknak próbálnak kedvet csinálni, akik kiesnének a képzésből, mert például nincs kedvük az iskolába járáshoz és a tanuláshoz. Komplexen foglalkoznak a rájuk bízott fiatalokkal, törekszenek rá, hogy mindig szem előtt legyenek, egyéni foglalkozások, egyénre szabott, rugalmas órarend, motivációs feladatok sokasága van az eszköztárukban. Persze, a sikerhez az minimum szükséges ott is, hogy legalább az iskolába eljöjjön a gyerek. Sokféle kultúrából, sok országból érkeznek a tanítványaik.

A svéd tanároknak a házigazdák bemutatták a már gyakorlatban is működő, nálunk honos rugalmas tanulási utakat: a pályaorientációs képzést, a dobbantó-programot és a műhelyiskolát, amely kevésbé feszes keretek közt kínálja legalább egy-egy részszakmának a megszerzését. A vendégek találkoztak az oktatókkal, a diákokkal, mindemellett az Év duális képzőjeként elismert Szandai Attila patvarci vállalkozását is megtekintették, majd ismerkedtek Balassagyarmat és Salgótarján kulturális, természeti értékeivel.
Salgótarjánban a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója fogadta a delegációt.

Baranyi Zoltán bemutatta a Stromfeld Aurél Technikumban folyó oktató-munkát, a szakképzés hazai rendszerét, s megosztotta tapasztalataikat, amelyeket a tehetséggondozás, illetve a rugalmas tanulás-tanítás terén szereztek a szakképzés nógrádi intézményeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.