Városlista
2023. március 24, péntek - Gábor, Karina

Hírek

2011. November 14. 07:09, hétfő | Kék hírek
Forrás: mno.hu

Súlyos árat fizethet, ha óvatlan az internetes ügyintézéskor

Súlyos árat fizethet, ha óvatlan az internetes ügyintézéskor

Nagy árat fizet az, aki óvatlan az internetes ügyintézés során: a külön erre szakosodott bűnözők számtalan módon próbálják meg imitálni a banki tranzakciókat, így szabadítva meg a számlatulajdonost megtakarított pénzétől

Számol be a Magyar Nemzet. Mint írják, újabb veszélyforrást jelentenek az okostelefonok.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tudomása szerint számtalan trükkel élnek a számlacsapolók. Az egyik ilyen a phishing, azaz jelszóhalászat, amely során a bűnözők hamisított e-mail címről figyelmeztető e-mailt küldenek például egy bank nevében azzal, hogy a pénzintézet szerverét támadás érte, és az esetleges visszaélések elkerülése végett azonnali jelszóváltoztatást kérnek. Kérik az áldozatot, hogy a mellékelt adatlapon, a megfelelő helyre írja be felhasználónevét, régi és új jelszavát, esetleg PIN-kódját.

A titokban gépünkre települő trójai kémprogramok arra is alkalmasak, hogy internetezési szokásainkról gyűjtsenek adatokat. Manapság a felhasználók mobiltelefonon tárolt adatait is lopják élelmes hackerek, hiszen mind többen bonyolítják banki tranzakcióikat mobiltelefonon keresztül. Bejuthatnak a kémprogramok készülékünkbe a telefon vagy annak valamilyen alkatrészének kicserélésével is.

Az ORFK adatai szerint a számítástechnikai rendszerek és adatok elleni bűncselekményekkel kapcsolatban kezdeményezett eljárások száma az elmúlt két év alatt majdnem a duplájára emelkedett, az okozott kár közel megtriplázódott: 59 millióról 162 millió forintra nőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 09:25, péntek | Kék hírek

Egy benzinkúton kezdték el csépelni egymást, a biztonsági kamera mindent rögzített

Garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik a benzinkút boltjában verekedtek.

2023. Március 22. 11:42, szerda | Kék hírek

Székdobálás, orron harapás - Videón az Esztergom-környéki kocsmai bunyó

A garázdaság bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik közül az egyik orron harapta a másikat.

2023. Március 17. 11:40, péntek | Kék hírek

Veszprém belvárosában tapogatott egy nőt, a rendőrök elfogták

A sértett tett bejelentést a rendőrségre arról, hogy 2023. március 14-én 9 óra 20 perckor Veszprém belvárosában egy ismeretlen személy több alkalommal megfogta őt, miközben gyalogosan közlekedett.

2023. Március 17. 09:45, péntek | Kék hírek

Drónokkal csempészik át a cigarettát a magyar zöldhatáron

A NAV hőkamerákkal figyeli az eget, így könnyen kiszúrják, amint a drónokról ledobják a csomagokat.