Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Július 23. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Spiegel: a németek eltitkolták baklövéseiket az 1972-es terrortámadás során

Spiegel: a németek eltitkolták baklövéseiket az 1972-es terrortámadás során

Szépíteni igyekezett fellépését, és eltitkolta szakmai baklövéseit a német és a bajor kormány a palesztin terroristák által az 1972-es müncheni olimpia idején elkövetett terrortámadás során.

A külügyminisztérium egy hivatalnoka már két nappal a fürstenfeldbrucki repülőtéren lezajlott vérfürdő után megfogalmazta azt az "irányvonalat", amelyhez utóbb mind a bonni szövetségi, mind a müncheni tartományi kormány tartotta magát: "Kerülni kell a kölcsönös szemrehányásokat. Önkritikára sincs szükség."
A hírmagazin a nyomozó hatóságok eddig titkosnak minősített jelentéseire, követségi táviratokra és kabinetülések jegyzőkönyveire hivatkozik beszámolójában. Kiemeli, hogy a hivatalos dokumentumokból annak idején kimaradtak lényeges részletek. Például az, hogy a müncheni ügyészség - gondatlanságból elkövetett emberölés miatt - vizsgálatot indított a városi rendőrkapitány és a kommandós akció parancsnoka ellen.
Ugyancsak nem esett szó a hivatalos jelentésekben arról, hogy már az olimpiai játékok előtt igen konkrét utalások és figyelmeztetések hangzottak el egy készülő merényletre vonatkozóan. A bejrúti német nagykövetség például augusztus 14-én - három héttel a terrorista akció előtt - jelentette Bonn felé egy bizalmi emberének értesülését, miszerint "palesztinok incidensre készülnek a müncheni olimpia idején". Négy nappal később pedig a bonni külügyminisztérium azt ajánlotta a belső elhárítást végző bajor alkotmányvédő hivatalnak, hogy tegyen meg minden lehetséges biztonsági óvintézkedést.
A Der Spiegel kiemeli: a felelősök megpróbálták eltüntetni a hibáikat bizonyító jeleket. Néhány nappal a véres merénylet után egy bűnügyi főfelügyelő lefoglalta azt a 26 forgatókönyvet, amelyet Georg Sieber müncheni rendőrségi pszichológus dolgozott ki válsághelyzetek esetére. A müncheni játékok biztonsági koncepciójának előkészületei keretében Sieber felvázolta azt az eshetőséget is, hogy egy palesztin terrorista kommandó támadást hajt végre sportolók ellen. Ez a forgatókönyve mindmáig nem került elő.
Palesztin terroristák a müncheni játékok idején behatoltak az olimpiai faluba, ahol túszul ejtettek több izraeli sportolót. Még a szálláshelyen lelőttek egy súlyemelőt, majd túszaikkal a fürstenfeldbrucki repülőtérre távoztak. A német határőrség különleges kommandója késő este megpróbálta kiszabadítani a sportolókat, a meggondolatlan akcióban az összes túsz, valamint az öt terrorista életét vesztette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.