Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2024. Szeptember 16. 18:24, hétfő | Helyi
Forrás: telex/Kaiser Orsolya/evamagazin/maiutazas/web/zsuffa csaba

Tarthatatlanná vált a helyzet a turisták miatt, jövő évtől speciális adót vezetnének be Rómában

Tarthatatlanná vált a helyzet a turisták miatt, jövő évtől speciális adót vezetnének be Rómában

Speciális adót akarnak bevezetni Rómában jövő évtől, miután a túl sok turista miatt tarthatatlanná vált a helyzet a város több pontján – írja az MTI Alessandro Onorato hétfői nyilatkozata alapján.

A főpolgármesteri hivatal idegenforgalmi tanácsosa szerint 2023-ban közel ötvenmillió látogató érkezett Rómába, és átlagban fejenként 4 éjszakát töltöttek a városban.

Az idei évre ennél is magasabb számokat várnak, a 2025-ös jubileumi szentévben pedig rekordot akarnak dönteni az egyházi zarándokturizmus segítségével.

Onorato szerint a tömegturizmust korlátozni kell, mielőtt a városban még rosszabbá válna a helyzet. „Arányos idegenforgalmi adót akarunk bevezetni a következő évtől kezdve. A szállodában vagy más szálláshelyen egy éjszakáért fizetett ár öt százalékában gondolkodunk, amely fokozatosan csökkenne, minél távolabb esik a szálláshely a belvárostól” – mondta Onorato, a tanácsos számításai szerint olyan térsége is lehetne a városnak, ahol egyáltalán nem kell idegenforgalmi adót fizetni.

Onorato kitért arra is, hogy a fővárosi, interneten hirdetett szálláshelyek többsége, hatvan százaléka a központi, első kerületben találhatóak. Szerinte az egyenletesebb elosztás a többi városrészt is részesítheti a turizmus gazdasági előnyeiből.

A tömegturizmus korlátozását szolgálja az a terv is, hogy Róma központjában a következő két évben ne lehessen újabb lakásokat vagy szobákat idegenforgalmi célra kiadni. A tanácsos szerint a történelmi városnegyedekben gombamódra szaporodnak a kizárólag turistáknak fenntartott szálláshelyek, miközben fiatal párok, diákok alig tudnak lakást bérelni. A tanácsos kitért arra is, hogy a belváros üzleteinek harminc százaléka felszámolta tevékenységét, és szuvenírbolttá alakult át.

Nem ez az első alkalom, hogy a turizmust szabályozó intézkedéseket vezetnek be Olaszországban. Velencében ezért vált fizetőssé a belépés, Róma városának vezetése pedig már a múlt héten bellengette, hogy korlátoznák a Trevi-kútnak otthont adó térre a belépést a látogatónak, előre kellene regisztrálni és helyet foglalni ehhez és az eddigi ingyenes látogatásnak is véget vetnének. Giorgio Trabucco az önkormányzati testület idegenforgalmi felelőse a sajtónak azt mondta, terveik szerint ezt az intézkedést januárban vezetik be.

Trabucco hozzátette, hogy a medence két oldalán egy belépési és egy kilépési pontot állítanak fel, és a turistákat az ügyfélszolgálat segíti majd. A külföldieknek fejenként két euró, rómaiaknak ingyenes lesz a belépés. Az önkormányzati testület tagja szerint az új rendszer az emberek biztonságát szolgálja, hiszen a jelenlegi tömeg a zsebtolvajoknak kedvez. Másrészt így meg tudják akadályozni, hogy a turisták étellel-itallal telepedjenek le a szökőkútnál, így rongálva a műemléket.

_ _ _ _ _

InfoNógrád
Szeretettel várunk! – FÜGGETLEN KÖZÉLETI, KÖZÉRZETI, KULTURÁLIS ÉS HÍRMAGAZIN - Salgótarján és Nógrád vármegye

Hírek, zavaró reklámok nélkül 😃
Szeretettel várjuk Önt is a csatornáinkon!

Hírek és események, kultúra és szórakozás, sport és autós mellékletek:

CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 26. 16:29, csütörtök | Helyi

Fenyvesi Gábor - Ma lezárult a 4. önkormányzati képviselői ciklusom

A történet 2002-ben indult, amikor listás képviselőként lettem a testület tagja.

2024. Szeptember 26. 16:16, csütörtök | Helyi

Európa kaktuszkirálya

Európa kaktuszkirálya – Több mint 12 ezer növényt nevel az otthonában. Akinek hobbija nincsen, élete sincsen – ehhez a mondáshoz közel 70 éve tartja magát Hegyi Attila,

2024. Szeptember 26. 06:26, csütörtök | Helyi

Új hírek érkeztek a paksi atomerőműről

Újabb mérföldkőhöz érkezett a paksi bővítés, ugyanis lezárult a talajszilárdítás és a résfalazás a leendő ötös atomerőmű-blokk alatt,

2024. Szeptember 26. 05:39, csütörtök | Helyi

Máté Péter 37 évesen hunyt el

Máté Péter halála nagyon megrázta az országot, tízezrek gyászolták a fiatalon legendává vált énekest.