Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Március 16. 12:01, kedd | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Spanyolország is felfüggeszti az AstraZeneca-vakcina használatát

Spanyolország is felfüggeszti az AstraZeneca-vakcina használatát

Spanyolország legkevesebb két hétre felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina használatát

- jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető elmondta: az oltóanyag alkalmazásának leállítása addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata le nem zárul arról, hogy a vakcina mellékhatásaként alakult-e ki trombózis egyes pácienseknél.

Spanyolországban is előfordult már ilyen eset, a múlt hétvégén jelentették agyi vénás trombózis kialakulását egy korábban ezzel a vakcinával beoltott embernél - részletezte María Jesús Lamas a spanyol gyógyszerügynökség igazgatója, hozzátéve, hogy a beteg már jól van.

Hangsúlyozta: az oltás felfüggesztésének hátterében elővigyázatosság áll, az AstraZeneca védőoltását több mint 17 millióan kapták meg, a vérrögképződés 11 esetben jelentkezett.

Kérdésre válaszolva elmondta: az érintett személyeknél az oltás utáni 3-14 nap közötti időszakban alakult ki a trombózis.

Carolina Darias beszámolt arról is, hogy Spanyolországban eddig 939 ezer embert oltottak be a brit-svéd vakcinával, amelynek szállítása továbbra is folytatódik, de a beérkező adagok egyelőre raktárba kerülnek.

A dél-európai országban 18 és 55 év között engedélyezték a vakcina használatát, eddig az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, tanárok oltásánál alkalmazták.

A járvány terjedése továbbra is mérséklődik, az elmúlt 24 órában 1121 új esetet diagnosztizáltak, péntek óta mintegy 11 ezerrel nőtt a regisztrált esetszám. Százezer emberből átlagosan 129-en fertőzöttek az országban, a 17 tartományból 12-ben ennél alacsonyabb a fertőzöttségi arány. Az elmúlt egy hétben 336 halálos áldozatot követelt a járvány.

A közelgő húsvéti ünnepek miatt Spanyolország április 6-áig meghosszabbította a Portugáliával közös határátkelők lezárását, hogy elkerülje az ilyenkor szokásos utazásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.