Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Szeptember 22. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sokba kerülhet a rendszámcsere a fuvarozóknak

Sokba kerülhet a rendszámcsere a fuvarozóknak

Még ebben az évben döntés születhet a területi alapú rendszámokról. Amennyiben a bevezetés mellett dönt az illetékes tárca, a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere. Ez utóbbi eljárást nehezményezi a honi fuvarozószakma.

A szaktárca szerint a régió, megye jelölése hozzájárul a rendszámtábla-felismerő rendszerek hatékonyabb működéséhez. Ennek egyebek mellett a szmogriadóval és a kijelölt helyekre való behajtással kapcsolatos szabályozás eredményes betartatásában, a helyi lakosok által díjmentesen igénybe vehető fizetős útszakaszok használatának ellenőrzésében, vagy a bűnözők kiszűrésének megkönnyítésében is szerepe lehet - írja a Békés Megyei Hírlap.

Jelenleg egy hagyományos rendszámtáblapár cseréje 8,5 ezer forintba kerül a honi okmányirodákban. Ehhez társul ilyenkor még a forgalmi engedély cseréje, melynek költsége hatezer forint. Ezenkívül a rendszámra egy érvényesítő címkét is rátesznek, melyért 585 forintot kell fizetni. Azonban ez a költség egy „mezei” személyautó esetén értendő.

A fuvarozóknak lényegesen több kiadást jelentene a rendszámok cseréje. A haszongépjárművek üzemeltetőinél a fix díjak mellett cserélni kell a rendszámhoz kapcsolódó biztonsági kártyákat, át kell alakítani az útdíjfizetési rendszereinket és akkor még nem beszéltünk az állásidőről, az ügyintézés munkaidejéről, az állás miatt kieső bevételekről és egyéb járulékos költségekről — mondta a lapnak Áchim Mihály Miklós.A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének tagja, egy békéscsabai székhelyű nemzetközi közúti árufuvarozó cég tulajdonosa elmondta, számításaik szerint optimális esetben minimum két hét kellene egy rendszámcseréhez és az ahhoz kapcsolódó egyéb elemek átírásához.Ez járműveként legalább 700 ezer forintos kiadás. Éppen ezért azt szeretnék elérni, hogy csak új jármű üzembe helyezésekor, valamint tulajdonosváltáskor legyen kötelező a rendszámok cseréje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.