Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Október 25. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/Hír24/MTI

Snétberger Ferenc Angela Merkelnek gitározik

Snétberger Ferenc Angela Merkelnek gitározik

A roma holokauszt 50. évfordulója alkalmából hívták meg Berlinbe Snétberger Ferencet, a salgótarjáni születésű roma gitárművészt.

Az emberi méltóság védelmének kötelezettségére figyelmezteti a jelenkor nemzedékeit az európai szintik és romák ellen a nemzetiszocializmus idején elkövetett népirtás - mondta a német kancellár Berlinben.
Angela Merkel a náci korszakban meggyilkolt európai szintik és romák német nemzeti emlékművének felavatásán ünnepi beszédében Roman Herzog korábbi német államfőt idézve hangsúlyozta: a totalitarizmus ellen nem akkor kell elkezdeni a harcot, amikor hatalomra jut, hanem amikor először felüti a fejét.
A szintik és romák elleni "kegyetlen népirtásról" túl későn és túl kevéssé vett tudomást az utókor, és sok helyütt jelenleg is a kirekesztés a sorsa a legnagyobb európai kisebbség tagjainak - mondta Angela Merkel, hangsúlyozva, Németország az EU-ban és az EU bővítése során is mindent megtesz a szintik és romák jogainak védelméért.
Snétberger Ferenc
A salgótarjáni, hatgyermekes roma családból származó, Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző az egyik legismertebb és legsikeresebb dzsessz- és world music-előadó, ami a nemzetközi és hazai koncertek és fesztiválok világát illeti. Snétberger számtalan díja mellett Budapest díszpolgára, a „Magyar Tehetség Nagykövete", a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezettje. A Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítója, zenei és művészeti igazgatója.
A koncert első részében az „In Memory of My People” (Népem emlékére) című művét mutatja be a Concerto Budapest zenekarral, Keller András vezényletével. A második részben bemutatkoznak a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei: a zenei világ klasszikusait, dzsesszt, autentikus cigányzenét és Django Reinhard dalait játssza majd a Felsőörsről kiutazó 19 roma fiatal.
Az avatás előestéjén, október 23-án, a berlini nagyközönség a Collegium Hungaricumban hallhatta Snétberger Ferenc és tanítványai műsorát.

Címkék: Nógrád megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.