Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Július 12. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Őslénytani kutatótábor Ipolytarnócon

Őslénytani kutatótábor Ipolytarnócon

A Pásztói Múzeum idén is az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen rendezi meg kéthetes őslénytani kutatótáborát.

Hír János múzeumigazgató vezetésével minden évben egy ősgerinces lelőhely feltárását végzik el középiskolások. A kutatótábort, amely idén július 12. és 25. között zajlik, Hír János 1982 óta szervezi, és 2007 óta az Európa-diplomás ipolytarnóci ősmaradványok a helyszín.
A földtani örökség gazdag őslénytani lelőhelyekben, a kutatások a legifjabb nemzedék számára is kézzelfoghatóan közel hozzák a tovatűnt világot. A kutatótáborokban évről-évre tonnás nagyságrendű üledékanyagot gyűjtenek be, amelyet azután iszapolnak és válogatnak. A leletanyag közgyűjteménybe kerül.
A munka eredményeit rendszeresen közzéteszik tudományos és ismeretterjesztő fórumokon. 1982 és 1994 között barlangok feltárásán, 1995 után miocén korú nem-barlangi lelőhelyek vizsgálatán dolgoztak a Bükki Nemzeti Park területén, és az utóbbi öt évben Ipolytarnócon szervezik a kutatást. Tavaly például kistermetű ősmaradványok fogait tették láthatóvá az iszapolással.
Az ipolytarnóci területen július 20-án fotókiállítás nyílik a látogatóközpontban Ipolytarnóc anno címmel a lokálpatrióták gyűjteményéből és Telek Balázs archív fotóiból. A falu 1900-1965 közötti életét bemutató tárlat augusztus 26-ig látogatható.
Július 28-án hagyományosan megrendezik a pacalfőzők versenyét, a kultúrházban pedig helyi kézimunkákból, szőttesekből, régi használati tárgyakból rendeznek kiállítást.

Címkék: Ipolytarnóc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.