Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 21. 05:56, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Simor szerint további kamatemelésre lehet számítani

Simor szerint további kamatemelésre lehet számítani

50 bázisponttal emelte az alapkamatot a magyar jegybank, így az irányadó ráta 7 százalékra nőtt.

Simor András jegybankelnök az MNB Monetáris Tanácsa ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: két javaslatot tárgyalt a monetáris tanács, 50 és 25 bázispontos alapkamat-emelést, a tagok jelentős többsége szavazott az 50 bázispontos emelésre. Hozzátette: amennyiben az inflációs kilátások érdemben romlanak, további kamatemelés válhat szükségessé.

Magyarország kockázati megítélésének jelentős javulásához szükség van az IMF-EU megállapodásra - mondta Simor András jegybankelnök kedden. Kiemelte: több szempontból szerencsétlennek tartja az NGM-nek a kamatemelésről megfogalmazott közleményét.

Aki ezt megfogalmazta, az nincs tisztában a jegybanki függetlenséggel - mondta, hozzáfűzve: 'elfogadhatatlan, hogy kormányzati politikusok mindenre megesküsznek, hogy tiszteletben tartják a jegybank függetlenségét és utána sorozatosan az ellenkezőjét cselekszik.'

Simor András szerint 2013 első felében elérhető a 3 százalék alatti inflációs cél, de ehhez a szigorú kamatpályát fenn kell tartani. Az MNB elnöke azt is elmondta, hogy a csütörtökön megjelenő inflációs jelentést összeállító stáb a következő negyedévben tovább emelkedő alapkamat feltételezése mellet készítette a jelentést.

A jövő évi indirekt adóemelések és az árfolyam gyengülés kifutása után a gyenge belső kereslet dezinflációs hatású lesz, és ez erőteljesen hat majd az infláció alakulására - mondta.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.