Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 29. 06:04, szombat | Helyi
Forrás: index/Mucsi Viktor/Deadline/web/zsuffa csaba

Sigourney Weaver kapja idén a velencei filmfesztivál életműdíját

Sigourney Weaver kapja idén a velencei filmfesztivál életműdíját

Az augusztus 28. és szeptember 7. között zajló 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Sigourney Weaver kapja majd az Arany Oroszlánt, vagyis az életműdíjat.

Alberto Barbera, a fesztivál főnöke szerint a háromszoros Oscar-jelölt színésznőnek kevés vetélytársa van a szakmában és nem csak egy eszköz a rendezők keze alatt, hanem konstruktív, kompetens munkatárs.

Alberto Barbera fesztiválfőnök olyan színésznőnek nevezte a háromszoros Oscar-jelölt sztárt, akinek „kevés vetélytársa van”

Jelentős színházi képzettségével megerősítve a Ridley Scott rendezte Alien című filmmel meghódította a nagyérdeműt, és hamarosan a nyolcvanas évek emblematikus figurájává vált. – tette hozzá.

„Hiteles munkatársként, nem pedig egyszerűen csak egy formálható eszközként a rendező kezében hozzájárult James Cameron, Paul Schrader, Peter Weir, Michael Apted, Roman Polanski, Ivan Reitman, Mike Nichols, Ang Lee és sok más rendező filmjének sikeréhez. Minden alkalommal egy összetett – olykor ellentmondásos, de mindig hiteles – karaktert formált meg a saját karizmatikus jelenlétével fűszerezve.

Figyelemre méltó temperamentummal megáldva, finomsággal, de törékenység nélkül képes mozogni, egy olyan nő képét teremtve meg, aki magabiztos, dinamikus és határozott, ugyanakkor végtelenül különböző árnyalatokkal engedi átszűrődni intenzíven mágneses, női érzékenységét” – mondta Barbera.

Megtiszteltetés számomra, hogy a velencei biennále életműdíját, az Arany Oroszlánt megkaphatom. Az, hogy ezzel díjaztak, olyan kiváltság, amelyben osztozom az összes filmkészítővel és munkatárssal, akikkel az évek során együtt dolgoztam. Büszkén veszem át ezt a díjat mindazok tiszteletére, akik segítettek életre kelteni ezeket a filmeket – mondta Sigourney Weaver.

Weaver Ellen Ripley szerepében vált ismertté Ridley Scott Alien című filmjében, majd néhány évvel később a James Cameron rendezte második részben ismét eljátszotta szerepét, amiért megkapta első Oscar-díját. Azóta az évtizedek során olyan sikereket ért el, mint a Gorillák a ködben, a Dolgozó lány és a Jégvihar. Nemrégiben pedig az Avatarban és annak folytatásában dolgozott együtt Cameronnal.

A díjat „egy olyan sztár elismeréseként írják le, aki hidat épített a legkifinomultabb art-house mozi és a közönséget őszintén és eredetien megszólító filmek között, miközben hű maradt önmagához”.

Tavaly Liliana Cavani rendező és Tony Leung Csiu-wai színész kapta a díjat. A velencei programsorozatot július 23-án mutatják be, a 81. fesztivál pedig augusztus 28. és szeptember 7. között kerül megrendezésre.

Címlap fotó: Sigourney Weaver 2020. február 9-én Beverly Hillsben, Kaliforniában -Fotó: Rich Fury/ VF20 / Getty Images Hungary

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.