Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. November 30. 10:30, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

Segítették a hátrányokkal küzdő iskoláskorú gyermekeket és fiatalokat

Segítették a hátrányokkal küzdő iskoláskorú gyermekeket és fiatalokat

Zárul a projekt, mely keretében sok társadalmi integrációt segítő program valósult meg a gondozásban nevelkedő gyermekek és fiatalok számára!

A hónap végével lezárul a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ projektje, melynek segítségével több társadalmi integrációt segítő program valósulhatott meg. A projekt legfőbb célja a hátrányokkal küzdő iskoláskorú gyermekek, fiatalok társadalmi integrációjának elősegítése, különböző egyéni és csoportos programokon keresztül. A pályázat, amellyel összesen 46 034 136 Ft Európai Uniós támogatásban részesült a központ még 2010-ben került benyújtásra, a megvalósítása pedig 2011 decemberében kezdődött a szakemberek átfogó képzésével.
A projekt keretében sokféle egyéni és csoportos program több helyszínen valósult meg a Nógrád megyei szakellátásban nevelkedő fiatalok és gyermekek részvételével. A fejlesztő pedagógiai kiscsoportos foglalkozások során, ahol a tehetségek kibontakoztatásán, és a készségek fejlesztésén volt a hangsúly összesen 40 gyermek szabadidős elfoglaltságát biztosították. A Demokrácia és alkotmány foglalkozásokon alapvető jogi ismereteket szereztek, a háztartásvezetési ismeretek foglalkozásokon a konyhai és kerti munkák alapjairól tanultak, a drámapedagógiai foglalkozások keretében pedig a színház rejtelmeibe nyerhettek betekintést, a moderntánc és kézműves tanfolyamokon megmutathatták képességeiket, a nyelvi műhelyek keretében pedig játszva tanultak angolul a fiatalok. Annak érdekében, hogy a programok iránt fenntartsák az érdeklődést a foglalkozásokat kirándulásokkal színesítették, így juthattak el a Mátra múzeumba, a Salgói várba, a Maconkai tóhoz, a Gyöngyösi strandra, Színházi és Cirkuszi előadásokra, a Csodák Palotájába, a Parlamentbe, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, és Hollókőre. 2012 augusztusában két tematikus tábor is megrendezésre került, ahol a drámapedagógiai és kézműves foglalkozásokon megszerzett tudás elmélyítésére nyílt lehetőség. A felsorolt programokon túl a speciális igényű gyerekek részére pszichológus vezetésével agressziókezelő tréning, ideggyógyász szakorvos segítségével pedig nyílt végű terápia kezdődött. Az indulatkezelési problémákkal küzdő fiatalok lovasterápián vehettek részt, amely szintén egy bentlakásos táborral zárult idén nyáron.
A programok során a hátrányokkal küzdő gyerekek, fiatalok lehetőséget kaptak képességeik kibontakoztatására, és elért eredményeik bemutatására. A továbbiakban is szükség lenne hasonló jellegű fejlesztő programok megvalósítására, annak érdekében, hogy csökkenhessenek a gondozásban nevelkedő gyermekek tanulási nehézségei, és egyúttal elősegítse a társadalomba való beilleszkedésüket, szocializációjukat.

Címkék: gyermekek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 17. 08:00, péntek | Helyi

Viharos péntek!

Éjjel egyre nagyobb területen, pénteken pedig sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, valamint felhőszakadás és jégeső is kialakulhat.

2024. Május 17. 07:06, péntek | Helyi

A Nap körül keringenek a bolygók

481 éve, 1543. 05. 17-én történt, hogy Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók.