Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Május 03. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Salgótarján önkormányzatáé a Bányamúzeum

Salgótarján önkormányzatáé a Bányamúzeum

A korábban a Nógrád Megyei Önkormányzat által működtetett salgótarjáni Bányamúzeum május 15-ével Salgótarján város tulajdonába kerül.

A megyei önkormányzat intézményeinek döntő többségét januártól a kormányhivatal vette át, de Európa második, Magyarország első természetes, föld alatti szénbányászati múzeuma kikerült ebből a körből, így nem állami tulajdonba került, hanem Salgótarján önkormányzatáé lett - mondta Becsó Zsolt, a megyei önkormányzat elnöke.
Ezt a város már a múlt évben kezdeményezte, az ügyben Salgótarján és Nógrád megye önkormányzatai, valamint a megyei kormányhivatal közösen járt el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, amelynek jóváhagyását április végén kapták meg. A birtokbavétel május 15-ével történik meg.
Ez, amellett hogy szép szakmai kihívás a megyei jogú város számára, vagyonnövekedéssel is jár, hiszen a Bányamúzeum számviteli értéke meghaladja a 82 millió forintot. Ez nem tartalmazza a kulturális javak eszmei értékét - tette hozzá.
Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere beszámolt arról, hogy a Bányamúzeum működtetését már megtervezték a 2012-es költségvetésben, figyelembe véve, hogy a kormányhivatal évi 12 milliós működtetési költség mellett 8 millió forintos bevétellel kalkulált.
A Bányamúzeum a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. keretében működik majd, a kft. pedig együttműködési megállapodást köt a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezettel, biztosítva a szakmaiságot és az értékek őrzését.
Műszaki szempontból komoly felújítást igényel a múzeum, a város 250-260 millió forintos fejlesztésben gondolkodik.

Címkék: bányamúzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.