Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Március 05. 18:17, kedd | Helyi
Forrás: korkep/Mede géza/Király Zsolt

Salgótarján „nemzetközi“ piaca - 2018.

Salgótarján „nemzetközi“ piaca - 2018.

04. 12. 2018./Rudo barátom a családjával Besztercebányáról jött le vásárolni Salgótarjánba a piacra. „Gyere el te is Géza, kell a tolmács.” Örömmel mentem. Félévente egyszer lejár Tarjánba vásárolni.

Salgótarján 17 kilométer távolságra van a Medvesaljától. Időre találkoztunk, segítettem Rudonak bevásárolni. Tolmácsoltam ahol kellett, de az a valóság, hogy az árusok nagy része ért szlovákul.

Ha az ember párkit kér horcsicával megértik. Adnak neki. Sok itt a szlovák vásárló, de a város körüli falvakban is sok szlovák lakik, akik itt árusok.

Megtörtént a vásárlás, ittunk egy kávét, elbeszélgettünk, aztán elbúcsúztunk egymástól.

– Kellemes ünnepeket! Üdvözlöm a Szliácsiakat! – Nazdar Gejza! Pozdravuj Čížanov!

A továbbiakban kihasználtam az alkalmat és a piac felügyelőség engedélyével képeket készítettem a kedves olvasók számára.

Megpróbálva visszaadni a piac hangulatát, az áru- kínálatot az árakkal együtt.

A vásárcsarnokot és piacot 1977-ben építette fel a város egy fürdőkomplexum és uszoda helyére.

Jelentőségét Salgótarján Megyei Jogú Város Csarnok és Piacigazgatósága a következőképpen határozza meg:

„A salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac a mai napig meghatározó szerepet tölt be a város és a környék lakosságának életében. A piac sokszínűségét az itt lakók alakították ki és formálják nap, mint nap, igényeik szerint.

Ez egy különleges hely, atmoszférája rohanó világunkban is lehetőséget nyújt az emberi kapcsolatok ápolására. A vásárlók válogathatnak, alkudozhatnak az alapvetően magyar árukínálatból. A vevő és az eladó közvetlen kapcsolata itt bizalomra épül, megtartva a régi árusítás hagyományait.”

A felügyelő elmondta, hogy jövőre elkezdik a piac felújítását.

Az elképzelés szerint 2019 végére be is kell fejezni a beruházást, amelynek értéke nagyságrendben egymilliárd forint (mintegy 30 millió euró).

Ezúton is köszönjük a piac vezetésének az információkat és a fényképezés engedélyezését.

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.