Városlista
2024. április 15, hétfő - Tas, Anasztázia

Hírek

2024. Március 05. 18:17, kedd | Helyi
Forrás: korkep/Mede géza/Király Zsolt

Salgótarján „nemzetközi“ piaca - 2018.

Salgótarján „nemzetközi“ piaca - 2018.

04. 12. 2018./Rudo barátom a családjával Besztercebányáról jött le vásárolni Salgótarjánba a piacra. „Gyere el te is Géza, kell a tolmács.” Örömmel mentem. Félévente egyszer lejár Tarjánba vásárolni.

Salgótarján 17 kilométer távolságra van a Medvesaljától. Időre találkoztunk, segítettem Rudonak bevásárolni. Tolmácsoltam ahol kellett, de az a valóság, hogy az árusok nagy része ért szlovákul.

Ha az ember párkit kér horcsicával megértik. Adnak neki. Sok itt a szlovák vásárló, de a város körüli falvakban is sok szlovák lakik, akik itt árusok.

Megtörtént a vásárlás, ittunk egy kávét, elbeszélgettünk, aztán elbúcsúztunk egymástól.

– Kellemes ünnepeket! Üdvözlöm a Szliácsiakat! – Nazdar Gejza! Pozdravuj Čížanov!

A továbbiakban kihasználtam az alkalmat és a piac felügyelőség engedélyével képeket készítettem a kedves olvasók számára.

Megpróbálva visszaadni a piac hangulatát, az áru- kínálatot az árakkal együtt.

A vásárcsarnokot és piacot 1977-ben építette fel a város egy fürdőkomplexum és uszoda helyére.

Jelentőségét Salgótarján Megyei Jogú Város Csarnok és Piacigazgatósága a következőképpen határozza meg:

„A salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac a mai napig meghatározó szerepet tölt be a város és a környék lakosságának életében. A piac sokszínűségét az itt lakók alakították ki és formálják nap, mint nap, igényeik szerint.

Ez egy különleges hely, atmoszférája rohanó világunkban is lehetőséget nyújt az emberi kapcsolatok ápolására. A vásárlók válogathatnak, alkudozhatnak az alapvetően magyar árukínálatból. A vevő és az eladó közvetlen kapcsolata itt bizalomra épül, megtartva a régi árusítás hagyományait.”

A felügyelő elmondta, hogy jövőre elkezdik a piac felújítását.

Az elképzelés szerint 2019 végére be is kell fejezni a beruházást, amelynek értéke nagyságrendben egymilliárd forint (mintegy 30 millió euró).

Ezúton is köszönjük a piac vezetésének az információkat és a fényképezés engedélyezését.

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 09:07, vasárnap | Helyi

Milyen volt az iWiW?

Milyen volt az iWiW kapcsolati hálója, és hogyan terjedt el az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb online szolgáltatása Magyarországon?

2024. Április 14. 08:30, vasárnap | Helyi

Sportlövő olimpiai kvalifikációs verseny - Major Veronika döntős Rióban.

Major Veronika bejutott a nyolcas döntőbe a 10 méter légpisztoly számban a Rio de Janeiróban zajló sportlövő olimpiai kvalifikációs versenyen.

2024. Április 14. 08:26, vasárnap | Helyi

Labdarúgó NB I - Debrecenben sem szakadt meg a Kecskemét rossz sorozata.

Az előző szezon ezüst- és bronzérmesének találkozóján a vendég Kecskemét 1-0-ra kikapott a Debrecen otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 28. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 14. 08:15, vasárnap | Helyi

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál.

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál szombat délelőtt, a sportrepülőgépben utazó két férfi a helyszínen meghalt, a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrség.