Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 19. 06:09, péntek | Helyi
Forrás: InfoNógrád/Zsuffa Csaba

SALGÓTARJÁN MÁS-KÉP - Karácsony Attila festőművész lenyűgöző képei

SALGÓTARJÁN MÁS-KÉP - Karácsony Attila festőművész lenyűgöző képei

Szeretnénk, hogy olvasóink, még szélesebb körben megismerjék a vármegye egyik kiemelkedő művészének nevét. Karácsony Attila több mint húsz éve jár már különféle tárlatokra,

így országszerte szinte valamennyi nagyvárosban és több helyen, külföldön is bemutatkozott már képzőművészeti alkotásaival.

Attila már az iskolai rajzórák bűvöletében is lelkesen és odaadóan alkotott. A festészet iránti elkötelezettsége felnőttként is megmaradt.

"Számomra a festészet több mint hobbi: az életem része, már-már egyfajta szükséglet."

Bármerre nézünk, Nógrád vármegye természeti környezete sok festői tájjal büszkélkedhet. Karácsony Attila realista képein sorra kelnek életre Salgótarján és környéke erdeinek és tájainak csodálatos értékei.

"A természet mindig lenyűgöz, ez egy soha ki nem apadó ihletforrás"

A festményeinek másik jeletős része, Salgótarján épített környezetének értékeit tárja fel, régi fényképeink hangulatát idézve.

Egy realista festmény megalkotása hihetetlenül sok munkával jár. Jó példa erre, hogy Attila két éven keresztül dolgozott műtermében, egy Salgótarjánt ábrázoló festményének folyamatos tökéletesítén.

"Úgy gondolom, amikor életünk lapjait keverték odafent, akkor nekem egy festészettel kiszínezett utat rendeltek el."

Az 1990-es évek elején tűzoltó katonaként szolgált egy évet Nagyorosziban. Amikor készültségben ült az erdő közepén, szinte mindenki unatkozott, kivéve őt, aki eközben festette a képeit.

Festészetének túlnyomó részét a tájképek jelentik, köszönhetően a csodálatos helynek ahol élünk. A helyszín sokszor változott: Homokterenye, Salgótarján, Mátraterenye, Szuha. Ami viszont soha nem változott, az a természet közelsége. A legvonzóbb témák ihlették: Szuha, a Medves-fennsík, Salgó és Somoskő vára, a Boszorkánykő és a Kercseg-lapos vidéke.

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...