Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2024. Szeptember 06. 10:48, péntek | Helyi
Forrás: Kőházy J. Zsolt/InfoNógrád

Salgótarján - Fogadj örökbe egy keresztet!

Salgótarján - Fogadj örökbe egy keresztet!

Csütörtök délután Salgótarjánban ünnepélyes keretek között áldották meg a Rákóczi út 65. számú házzal szemben található keresztet, amely a \"Fogadj örökbe egy keresztet!\" országos kezdeményezés részeként újult meg.

A projekt megvalósításában Deák János vállalkozó és fia, Deák Attila is aktívan részt vettek, több keresztet felújítva az elmúlt évek során.

A jelenlegi kereszt Molnár Péter szobrászművész tervei alapján készült, aki a munkálatok előkészítésében is közreműködött. A keresztet Morgenstern Ferenc adományozta, a felújítás során előkerült mészköveket pedig Kotroczó Csaba kőfaragó és sírköves dolgozta fel.

A kereszt örök üzenete
Az átadón Kreicsi Bálint, Salgótarján Megyei Jogú Város megválasztott polgármestere hangsúlyozta, hogy Magyarországon az út menti keresztek nemcsak vallási, hanem közösségi szimbólumok is, hiszen jelzik a települések határait és az ott élők hitét.

Elmondta, hogy a kereszt örök üzenete a hovatartozás és az összefogás, amely mindig fontos a közösség számára. "Össze kell fognunk, egy irányba kell haladnunk, és a munkánk meghozza majd a gyümölcsét" – tette hozzá.

Túlmutat a fizikai tér határain
Dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, miniszterhelyettes beszédében kiemelte, hogy a kereszt nem csupán fizikai útjelző, hanem lelki és szellemi iránytű is. "Ez az ünnepség hűen tükrözi hitünket és értékeink melletti elköteleződésünket, különösen ebben a kihívásokkal teli időszakban" – mondta az államtitkár.

Hozzátette, hogy minden keresztállítás vagy felújítás az élet melletti elköteleződés, valamint a kereszténységhez kapcsolódó kulturális és történelmi örökség megőrzésének jele.

"Ez a mai keresztállítási ünnepség egy hitvallás: kiállás a hitünkért és a meggyőződésünkért" – hangsúlyozta. Beszédét ezekkel a gondolatokkal zárta: "Minden egyes keresztállítás vagy felújítás egy-egy igen az életre, és tanúságtétel Jézus Krisztus, a kereszténység, valamint a kereszténységből kinőtt kultúránk és hagyományaink mellett."

Az ünnepség záró részében

Németh Judit református lelkész és Varga András római katolikus esperes-plébános közösen mondtak imát, majd sor került a kereszt megszentelésére.

_ _ _ _

InfoNógrád
Szeretettel várunk! – FÜGGETLEN KÖZÉLETI, KÖZÉRZETI, KULTURÁLIS ÉS HÍRMAGAZIN - Salgótarján és Nógrád vármegye

Hírek, zavaró reklámok nélkül 😃
Szeretettel várjuk Önt is a csatornáinkon!

Hírek és események, kultúra és szórakozás, sport és autós mellékletek:

CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 26. 16:29, csütörtök | Helyi

Fenyvesi Gábor - Ma lezárult a 4. önkormányzati képviselői ciklusom

A történet 2002-ben indult, amikor listás képviselőként lettem a testület tagja.

2024. Szeptember 26. 16:16, csütörtök | Helyi

Európa kaktuszkirálya

Európa kaktuszkirálya – Több mint 12 ezer növényt nevel az otthonában. Akinek hobbija nincsen, élete sincsen – ehhez a mondáshoz közel 70 éve tartja magát Hegyi Attila,

2024. Szeptember 26. 06:26, csütörtök | Helyi

Új hírek érkeztek a paksi atomerőműről

Újabb mérföldkőhöz érkezett a paksi bővítés, ugyanis lezárult a talajszilárdítás és a résfalazás a leendő ötös atomerőmű-blokk alatt,

2024. Szeptember 26. 05:39, csütörtök | Helyi

Máté Péter 37 évesen hunyt el

Máté Péter halála nagyon megrázta az országot, tízezrek gyászolták a fiatalon legendává vált énekest.