Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 15. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sakkban tarthatja értesüléseivel Washingtont Snowden

Sakkban tarthatja értesüléseivel Washingtont Snowden

A legszörnyűbb rémálom lenne az Egyesült Államok számára, ha Edward Snowden a nyilvánosság elé tárná a birtokában lévő információkat - fogalmazott szombaton az a brit újságíró, aki a The Guardian című lap hasábjain korábban elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó kiszivárogtatásokat. A Rio de Janeiróban élő újságíró a La Nacion című argentin lapnak adott interjúban beszélt erről.

'A Snowden birtokában lévő információk elegendőek ahhoz, hogy egyetlen perc alatt több kárt okozzanak az amerikai kormánynak, mint eddig bárki' - mondta Greenwald. Az újságíró óva intette Washington attól, hogy üldözze az amerikai informatikust.

'Az amerikai kormánynak minden napját azzal kének kezdenie, hogy térden állva könyörög, hogy semmi se történjék Snowdennel, mert ha valami mégis történne vele, minden információ nyilvánosságra kerülne, és ez a legszörnyűbb rémálom lenne (Washingon számára)' - figyelmeztetett Greenwald. Az újságíró szerint Snowden olyan információkat rejtett el a világ különböző részein, amelyekből kiderülne, hogy mely kémprogram hogyan tartja megfigyelés alatt Latin-Amerikát.

Evo Morales bolíviai elnök éppen szombaton azzal vádolta az amerikai hírszerzést, hogy feltörte a bolíviai vezetők internetes postafiókjait. Morales azt mondta, hogy erről a térségbeli országok minapi montevideói csúcstalálkozóján szerzett tudomást. Azt tanácsolták neki, hogy ne használja a postafiókját, és ő ezt meg is fogadta. Héctor Timerman argentin külügyminiszter ugyanazon a konferencián arról beszélt, hogy száznál több argentin illetékest tartott megfigyelés alatt egy meg nem nevezett ország.

Edward Snowden, aki leleplezte, hogy az Egyesült Államok titokban adatokat gyűjt a nemzetközi telefonos és internetes forgalomról, három heti hallgatás után pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren jelentette be, hogy menekültjogi státust kér Oroszországtól, majd szeretne Dél-Amerikában letelepedni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).