Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 08. 11:44, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Árvíz utáni rekonstrukció

Árvíz utáni rekonstrukció

Az észak-magyarországi régió települései közül Nógrád megyében 27 községben és Salgótarjánban történik árviz utáni helyreállítás.

Az észak-magyarországi régió települései 4,1 milliárd forintot költhetnek az árvíz utáni rekonstrukciós munkákra, Nógrád megyében 27 községben és Salgótarjánban történik helyreállítás.
A pályázatot az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács írta ki. Becsó Zsolt, a testület elnöke elmondta: a 2010 májusi-júniusi árvizek miatt a helyreállításra, megelőzésre az Észak-Magyarországi Operatív Programon belül 10,1 milliárd forintot csoportosítottak át a kormány döntése alapján: a négy- vagy ötszámjegyű utak, a helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek, illetve a települési károk felszámolására, az infrastruktúra megújítására.
Az utóbbi, harmadikként megjelent kiírásra 2010 decemberében 163 pályázat érkezett a régióból. A rendelkezésre álló keret 4,1 milliárd, ehhez képest az igényelt fejlesztési költség meghaladta a 8,3 milliárdot. Nógrádból 39-en pályáztak 1,9 milliárd forint értékben. A városok legfeljebb 150 millió, a községek 75 millió forintot nyerhettek, 5 százalékos önerő mellett.
Összesen 72 település nyert támogatást, és Nógrád megyére nézve nagyon kedvezőek az arányok. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 42 település nyert 2 milliárd 458 forintot, Heves két települése 129 milliót, míg Nógrád 28 településére 1 milliárd 318 millió forint kerül.
Az elbírálók három pályázatot utasítottak vissza, köztük egy szécsényit, Herencsény függőben lévő beadványa viszont még nyerhet a tisztázó kérdések után.
Ebből a pénzből csapadékvíz-elvezető csatornákat, nyílt elvezetőket, műtárgyakat építenek, utakat, közterületeket fejlesztenek, illetve kárt szenvedett közigazgatási, közszolgáltatási funkciót ellátó épületek külső és belső felújítása történik meg.
A nyertes Nógrád megyei települések: Mihálygerge, Karancsberény, Alsótold, Buják, Szécsényfelfalu, Sóshartyán, Galgaguta, Nógrádsipek, Terény, Kisbárkány, Nógrádmegyer, Karancskeszi, Nagylóc, Salgótarján, Őrhalom, Bercel, Ludányhalászi, Kozárd, Nézsa, Magyargéc, Ecseg, Cserhátsurány, Endrefalva, Sámsonháza, Diósjenő, Ipolyszög, Szuha, Vanyarc.
A beruházások időjárásfüggőek, ezért valószínűleg – a vállalkozó kiválasztása és a szerződések megkötése után – már csak kora tavasszal kezdődnek meg.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.

2024. Április 19. 08:18, péntek | Helyi

Közúti baleset Nagylóc és Hollókő között.

Karambolozott két személyautó kedden délután a 2122-es számú úton, Nagylóc és Hollókő között.