Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 05. 14:15, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Rovarok szeme segíthet a vakokon?

Rovarok szeme segíthet a vakokon?

A légy, a méh, a szitakötő összetett szeme szolgál mintául európai kutatóknak, akik pehelykönnyű repülő robotok vagy szalagok kifejlesztésén dolgoznak, amelyek képesek figyelmeztetni a vakokat a veszélyekre.

A Földön 400 millió évvel ezelőtt feltűnt rovarok gyorsan meghódították a levegőt. Nicolas Franceschini, a marseille-i egyetem és a francia kutatási csúcsszervezet, a CNRS tudósait tömörítő egyik intézet munkatársa megpróbálta a gyakorlatban is alkalmazni repülési trükkjeiket. „A robotok nehezen alkalmazkodnak egy változó környezethez, a rovarok viszont csodálatosan” – hangsúlyozza a biorobotika specialistája.

A legyek képesek kikerülni az akadályokat vagy követni más legyeket, tudnak egy helyben lebegni és pontosan landolni. Erre a „mozgáslátás” teszi alkalmassá, vagyis az az optikai áramlás, amely repülés közben úszik el a retináján.

A táj, a föld, az akadályok nem jelennek meg rajta részletesen, de viszonylagos távolságukat a kép elúszásának sebessége érzékelteti. „A nagyon távoli tárgyak csekély sebességgel, a közeliek igen nagy gyorsasággal vonulnak el” – magyarázza Franceschini. Néhány tucat érzékelődetektor és minden szárnyon 18 pár izom elegendő ahhoz, hogy a legyek autonóm módon irányítsák magukat.

„Képesek teljes sebességgel navigálni magukat, noha szemük felbontóképessége meglehetősen gyenge” – hangsúlyozza a kutató. A legjobban „felszerelt” nagy kék légy, amelynek szeme ötezer érzékelőfelülettel rendelkezik, másodpercenként tízméteres sebességgel is száguldhat. Az optikai áramlat alkalmazása a részletes képek helyett azért hasznos, mert így kevesebb információt kell feldolgozni, ez a robotok esetében is jó megoldás lehet.

Franceschini hangsúlyozza, hogy ezzel a módszerrel kisebb számítógépes kapacitásra van szükség, mint az eddig a robotikában alkalmazott bármely más rendszerben. A kutató laboratóriumának már sikerült kifejlesztenie olyan robothelikoptert és légpárnás hajót, amelyek súlya alig 0,01 gramm. Ezekben csak néhány pixeles érzékelők szükségesek a tájékozódáshoz, mert az optikai áramlást használják fel erre.

Az európai Curvace program (Curved Artificial Compound Eyes), amelyet az Európai Bizottság FET nevű, a jövendő és feljövő technológiák kutatásával foglalkozó projektje pénzel, ennél is nagyratörőbb célt tűz maga elé: 1,7 grammos miniatűr összetett szemet kíván konstruálni olyan mikroszkopikus optikai lencsékből, amelyek a fényt elektronikus fotóérzékelőkre fókuszálják.

700 pixellel, ami az ecetmuslica 700 részfelületű szemének felel meg, a kép minősége gyenge marad, de a látás körkörös lesz. A repülő vagy más funkciójú mikrorobotokra kerülő szem golyószerűen gömbölyű vagy hengeres lesz, vagy 1 milliméter vastagságú rugalmas szalag formáját ölti.

A vakok egy vagy több ilyen szalagot hordhatnának a fejük vagy a testük körül, és így érzékelhetnék a gyorsan közeledő tárgyakat, például az autókat vagy például a fejük magasságában lévő akadályokat, amikor botjukkal tapogatják ki az utat – fejtette ki az alkalmazás néhány lehetőségét Ramon Pericet-Camara, a projektet Svájcból koordináló lausanne-i műegyetem kutatója. „Ez az első olyan valóban funkcionális rugalmas kamera, amely számos felületre alkalmazható” – mutatott rá. A vakokat az új eszköz vibrációkkal figyelmeztethetné az ütközés kockázatára és arra, hogy milyen irányból jön a veszély.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.