Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 12. 09:15, kedd | Helyi
Forrás: web/zsuffa csaba

Romeó és Júlia

Romeó és Júlia

William Shakespeare szerint, 722 éve, 1302 március 11-én házasodott össze Romeó és Júlia. Egyik legismertebb tragédiáját, a Rómeó és Júliát fiatal korában írta, valószínűleg 1596 körül.

A szerelem, a szerelmi szenvedély, az érzelmek szabadságának hirdetése igazi reneszánsz téma.

A mű tragikumát az adja, hogy az igazi értékeket – tisztaságot, őszinte érzelmeket, szabadságvágyat – magukban hordozó főhősöket kíméletlenül elpusztítják a régi, megkövült feudális erkölcsök és a gyűlölködés.

A reneszánsz Itáliában bontakozott ki a XII. századtól, társadalmi háttere a megerősődő polgárság volt. A polgárság a feudálistól eltérő gondolkodásmódot és művészetet alakított ki, a művészetek szerepe rendkívüli módon megnőtt.

A dráma két, egymással élesen szemben álló világot jelenít meg. A reneszánsz értékek: a szépség, ifjúság, szabadság, szerelem a két fiatal személyében jelenik meg, a másik oldalon a szülői önkény, családi viszályok.

Júlia pillanatok alatt válik a reneszánsz nőideáljává: szülei házassági tervébe előbb engedelmesen beleegyezik, a bál után önmagát megvalósítani akaró, az érzelmek szabadságáért küzdő öntudatos feleség lesz, szüleivel dacosan szembeszáll. Rómeó hasonlóképpen: az említett Rozáliával való viszonyát még a középkor erkölcse határozza meg: a nő megközelíthetetlen és elutasító, Júliával viszont egyetlen napon belül összeházasodnak.

Alapjában véve egyik sem hőstípus, a körülmények és hirtelen fellobbanó – a halálnál is erősebb – szenvedélyük teszi őket szinte mitikus hősökké, Az egyik legizgalmasabb jellem Mercutio, intelligenciája cinizmussal párosul, s a legbravúrosabb nyelvi játékokat az ő szájába adja Shakespeare (és a fordító).

A dráma nyelvi formájának érdekessége, hogy egymást váltják a verses és a prózai szövegek.

Júlia, a herceg, a szülők vagy Lőrinc barát mindig versben beszélnek. Rómeó a helyzettől függően: Júliával versben, a barátaival prózában. A dajka, Rómeó barátai, a szolgák pedig mindig prózában.

A verses szövegek fennköltek, a prózai szövegektől ellenben nem idegen a vaskos humor, sőt vulgarizmus. Shakespeare így a nyelvi stílussal és formával is jellemzi szereplőit és a helyzeteket. A másik fontos nyelvi jellemző a többértelműség. A metaforikus beszéd az egész drámára jellemző, a párbeszédet folytató szereplők egyike is, másika is másképp értelmezi az elhangzott mondatokat.

Shakespeare darabjai a mai napig szinte töretlenül népszerűek. Kérdésfelvetései minden korban aktuálisak, emellett számtalan Shakespeare – értelmezés létezik, műveinek több rétegét lehet elkülöníteni, így a könnyed szórakozásra vágyók igényeinek ugyanúgy megfelel, mint az irodalmi ínyenceknek.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye
. . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.