Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2013. Május 15. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Réti Zoltán kiállítása Balassagyarmaton

Réti Zoltán kiállítása Balassagyarmaton

A 90 éves Réti Zoltán festőművésznek nyílik kiállítása pénteken Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A művész munkái közül akvarelleket és egy önarcképet ábrázoló olajfestményt mutatnak be.

A jubileumi megemlékezés folytatódik, a későbbiekben a Réti Zoltán által alapított zeneiskolában festményekből szerveznek kiállítást - mondta Csemniczky Zoltán, az intézmény igazgatója az MTI-nek.
Réti Zoltán 1923. május 14-én született Nagyorosziban. A gimnáziumot Balassagyarmaton végezte el, 1942-ben Miskolcon szerzett tanítói és kántor oklevelet. Egy évvel később felvették a budapesti képzőművészeti főiskolára, tanulmányait azonban megszakította a világháború, a katonai behívó. A főiskolát a háború után, zenei tanulmányai mellett fejezte be. Patvarcon, majd Balassagyarmaton tanított, kórusokat vezetett.
1963-ban megszervezte az állami zeneiskolát Balassagyarmaton, amelynek 1983-ig, nyugdíjba vonulásáig igazgatója volt. Az iskola a balassagyarmati születésű reformkori muzsikus, Rózsavölgyi Márk nevét vette fel, akinek életéről, évtizedes kutatómunka eredményeként monográfiát jelentetett meg Réti Zoltán.
Képzőművészként, festőként a nógrádi táj, a nevezetes nógrádiak (Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Komjáthy Jenő) és a Biblia megjelenítése foglalkoztatta leginkább. Képei sok gyűjteményes tárlaton és több mint kétszáz egyéni kiállításon szerepeltek. 1981-ben Londonban a Magyar Akvarellisták kiállításán szerepeltek képei, önállóan 1982-ben Tokióban.
A Magyar Posta 2009-ben és 2010-ben bélyegeket bocsátott ki képei felhasználásával.
Réti Zoltán számos elismerést, díjat, kitüntetést kapott, többek között Madách-díjat, Horváth Endre-díjat, Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. Balassagyarmat, Nagyoroszi, Érsekvadkert, Patvarc és Nógrád megye díszpolgára.

Címkék: Réti Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.

2024. Július 21. 08:00, vasárnap | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.