Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2011. Szeptember 11. 07:13, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress

Rendkívüli állapot Egyiptomban

Rendkívüli állapot Egyiptomban

Rendkívüli állapotot hirdettek Egyiptomban szombaton hajnalban, miután az éjszaka több ezer tüntető gyűlt össze az izraeli nagykövetség előtt Kairóban, és mintegy 30 embernek sikerült betörnie az épületbe.

Evakuálni kellett az izraeli nagykövetet a kairói külképviseletről, miután az éjszaka kialakult káosz során tüntetők mintegy harmincfős csoportja behatolt az épületbe - tudta meg az orgio. Hajnalban az egyiptomi miniszterelnök, Essam Sharif rendkívüli kormányülést hívott össze, reggelre rendkívüli állapotot hirdettek.

A nagykövetség megtámadása egész napos tüntetések után történt, amikor a több ezer fős tömeg részben puszta kézzel, részben kalapácsokkal áttörte a követséget védő biztonsági falat. Több százan folytatták a fal lebontását pénteken késő estig a 21 emeletes épület előtt. Az egyiptomi biztonsági erők órákon át nem avatkoztak be az eseményekbe - tudta meg az origo a Guardian jelentése alapján. A fal elleni támadással egy időben Kairó központjában ezrek tüntettek azért, hogy a katonai kormányzat gyorsítsa fel a demokratikus reformokat.

Információik szerint a kairói repülőtér illetékesei megerősítették, hogy az izraeli nagykövet a reptéren várakozik: egy katonai repülőgépet küldenek érte, hogy evakuálják. Más izraeli állampolgárok is összegyűltek éjszaka a reptéren, akik szintén arra vártak, hogy el tudják hagyni az országot.

Izrael amerikai segítséget kért kairói nagykövetsége védelmére. Ehud Barak védelmi miniszter telefonon beszélt amerikai hivatali kollégájával, Leon Panettával, valamint az Obama-kormány közel-keleti különmegbízottjával, Dennis Rosszal. Barack Obama amerikai elnök pedig felszólította Egyiptomot, hogy tegyen eleget 'nemzetközi kötelezettségének', és gondoskodjon a nagykövetség védelméről. Az elnök tájékozódott, hogy az Egyesült Államok hogyan tud segíteni, hogyan kerülhetők el a nagykövetségnél az esetleges további erőszakos cselekmények - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Ez volt a második támadás Izrael kairói nagykövetsége ellen azóta, hogy augusztusban meghalt öt egyiptomi határőr, mert a Gázai övezet és Egyiptom határán izraeli katonák terroristák üldözése közben eltalálták őket - emlékeztet az origo. Ennek hatására Egyiptom akkor azzal fenyegetőzött, hogy hazahívja izraeli nagykövetét.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: egyiptom

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 07. 13:53, kedd | Külföld

Ukrajnai háború - Sojgu: sikeres az orosz előrenyomulás Bahmutnál és Vuhledarnál

Sikeresnek nevezte a harci műveletek előrehaladását Artemivszk (Bahmut) és Vuhledar térségében kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

2023. Február 07. 07:41, kedd | Külföld

Fehér Ház: az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Kínával, de megvédi szuverenitását

Az amerikai hatóságok a felszínen és a tenger alatt is változatlanul gyűjtik a szombaton megsemmisített kínai információs léggömb darabjait - jelentett ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora.

2023. Február 06. 13:17, hétfő | Külföld

Norvégia öt év alatt 75 milliárd koronával támogatja Ukrajnát

Norvégia a következő öt évben összesen 75 milliárd norvég koronával (2647 milliárd forint) támogatja majd Ukrajnát - jelentette be hétfőn az oslói kormány.

2023. Február 06. 07:30, hétfő | Külföld

Ukrajna megígérte, hogy nem veti be orosz terület ellen a nagy hatótávolságú amerikai fegyvereket

Ukrajna nem használja az Egyesült Államok által ígért nagy hatótávolságú fegyvereket orosz terület elleni csapásra - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.