Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2023. December 07. 22:07, csütörtök | Helyi
Forrás: hellomagyar/web/zsuffa csaba

Rémisztő dolgot találtak a Mariana-árok mélyén

Rémisztő dolgot találtak a Mariana-árok mélyén

A tudósok véleménye szerint a tenger legalacsonyabb pontjára eljutni ugyanolyan nehéz, mint a világűrbe. Veszélybe sodorhatja a jövőt az, ami a világ legmélyebb pontján, 11 ezer méterrel a tengerszint alatt rejtőzött.

A Mariana-árok a legmélyebb pont a Földön, körülbelül 11 km-re ereszkedik lefelé, Hawaii és a Fülöp-szigetek között, a kis Guam sziget közelében.

Victor Vescovo néhány éve azon kevesek egyike volt, akik leutaztak a Mariana-árok legmélyebb pontjára.

Küldetése során Vescovo új rekordmélységet ért el, 10,9 km-re tudott süllyedni Triton 36000/2 tengeralattjáróval, amelyet kifejezetten úgy építettek, hogy ellenálljon a rendkívüli nyomásnak.

Hihetetlen felfedezést tett Tekintve, hogy milyen mély az árok, azon nem lepődünk meg, hogy valami váratlanra bukkanunk a legalján. De nyilván azt várnánk, hogy az óceán mélyi felfedezés valamilyen tengeri lény vagy furcsa növény lesz.

Vescovo persze találkozott is eddig ismeretlen rákfajtával, vagy épp rózsaszín csigahallal, de talált valami olyat is, aminek biztosan nem lett volna szabad ott lennie.

A kutató ugyanis észrevette egy nyalóka műanyag csomagolását, sőt és egy műanyag szatyrot is. A Föld legmélyebb pontján, 11 ezer méterrel a tengerszint alatt.

Eric Galbraith, egy barcelonai kutatóintézet óceánokkal foglalkozó biokémikusa így kommentálta a nyugtalanító felfedezést: „Mindig is az volt az hozzáállásunk, hogy a bolygónak van egy része, amely rajtunk kívül áll, és amelyet nem érint az ember. Ez korábban igaz is volt. De most már nem igaz.”

Hasonlóan nyugtalanító tapasztalatai voltak Dr. Deo Ondának, a Fülöp-szigeteki Egyetem oceanológusának, aki a Fülöp-szigeteki árok részét képező Emden Deepet vizsgálta meg.

A Fülöp-szigeteki árok hihetetlenül mély, de az emberi szennyezés mégis elérte. Mi lehet a helyzet a sekélyebb környezetekben, mint a korallzátonyokon?

És a vészjelzések a világ egyre több pontjáról érkeznek. Már a mélytengeri kutatásokkal foglalkozó kínai intézet is felhívta a figyelmet, hogy vizsgálataik alapján az ember által készített műanyagok beszennyezték a bolygó legtávolabbi és legmélyebb helyeit is. Ha nem vigyázunk, tényleg teljesen tönkretesszük a bolygónkat, pedig csak egy van belőle.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃 ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!

Mi a híreket reklámok nélkül adjuk ... https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.