Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2013. Január 18. 10:36, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Rekordmeleget mértek Sydneyben

Rekordmeleget mértek Sydneyben

Rekordmeleget mértek Sydneyben: a hőmérő higanyszála helyi idő szerint péntek délután háromkor 45,8 Celsius-fokig kúszott fel a város központjában, az Observatory Hillen.

Az előző csúcsot még 1939-ben jegyezték fel, akkor 45,3 Celsius-fokos hőségtől szenvedhettek a helybeliek.
Sydney tágabb térségben - köztük Penrith elővárosban - még nagyobb forróság volt pénteken, a hőmérő 46,5 fokot mutatott.
A meteorológiai intézet közleménye szerint a hőhullám a keleti partvidék más részeit is érintette, Begából 44,6 Celsius-fokot jelentettek, Williamtownból pedig 44,8 fokot.
A földrész belsejében, Új-Dél-Wales és Victoria államokban közben bozóttüzek pusztítanak. A 44 500 hektárnyi területen tomboló lángok elvágták a külvilágtól a Licola nevű kisvárost. Több tucat embert mentettek ki előzőleg.
Ausztráliának minden évben keserves küzdelmet kell vívnia a forróság miatt keletkező bozóttüzekkel. A legszörnyűbb természeti csapás 2009 februárjában következett be, akkor 173 ember vesztette életét a lángokban. A napot azóta fekete vasárnapként emlegetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.