Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Március 18. 13:30, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Rekord mennyiségű adattal szolgált egy jeladós fehér gólya

Rekord mennyiségű adattal szolgált egy jeladós fehér gólya

A fehér gólyák vonulásáról és teleléséről számos fontos tényt sikerült megállapítani egy korábban Nemtiben jeladóval ellátott gólya segítségével.

A Zagyva névre keresztelt madár az elmúlt másfél év alatt óriási mennyiségű adattal, kereken tízezer GSM-koordinátával szolgált tartózkodási helyéről - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora az MTI-t.
Papp Ferenc elmondta: a GPS-GSM alapú jeladót a madár a hátán hordozza, a távközlési műholdak által biztosított lefedésnek köszönhetően Afrika legelhagyatottabb részeiről is képes közvetíteni adatait. A hagyományos lábgyűrűzés során tízezer megjelölt madár közül legfeljebb egy szolgáltat adatot vonulási útvonaláról - jegyezte meg.
A szakember tájékoztatása szerint Zagyvát 2012 augusztusában, fióka korában látták el jeladóval a Nógrád megyei Nemti község közelében, ekkor kapta nevét is.
A fiatal madár szokatlan vonulási útvonalat követve Görögországon át Törökország déli részére repült, ahol első telét töltötte. 2013 tavaszán nem tért haza, hanem Kis-Ázsia déli partvidékén kóborolt egész nyáron. Ősszel viszont csatlakozott a dél felé vonuló fehér gólyákhoz, és a Nílus-völgyét követve, kitérőkkel Szudánon, Dél-Szudánon, Etiópián és Kenyán keresztül megérkezett Tanzániába. Zagyva a kelet-afrikai országban töltötte az egész telet, egy ideig a Serengeti Nemzeti Parkban is tartózkodott.
Papp Ferenc elmondása szerint a fiatal fehér gólyák esetében nem szokatlan, hogy nem térnek vissza szülőföldjükre ivarérettségük elérése, négy-ötéves koruk előtt.
Hozzáfűzte: a fehér gólyák tavaszi vonulása már javában zajlik. Zagyva is elindult észak felé, de Tanzánia déli részéről csak pár száz kilométerre, egy Mtera nevű vizes élőhelyig jutott, jelenleg is ezen a környéken kóborol.
A jeladóval ellátott fiatal fehér gólyák többsége elpusztult a vonulás során. A madaraknak számos veszéllyel kell szembenézniük vándorútjuk során, az időjárás viszontagságai mellett a nagyfeszültségű villanyvezetékek és az orvvadászat jelenti a fő veszélyt - tette hozzá a szakember.
Zagyva útvonala nyomon követhető a http://satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_62=62 oldalon.

Palóc blog bejegyzései

Címkék: gólya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.