Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Február 03. 17:02, szombat | Helyi
Forrás: web/zsuffa csaba

Rejtő Jenő - éjszakázások, határidők, előlegek,...

Rejtő Jenő - éjszakázások, határidők, előlegek,...

Az 1905 és 1943 közt élt Rejtő Jenő (született: Reich Jenő) rövid, de kifejezetten kalandos életutat tudhatott magáénak. Tartalmas élete során annyi embert és annyi különböző karaktert ismerhetett meg,

mint mások két élet alatt sem. Ez óriási segítség volt számára, regény-alakjai, szereplői megformálásában. Volt bokszoló és színész-tanuló Pesten, rakodómunkás Hamburgban, majd cukorka-árus Párizsban.

Két év alatt (1928-1930) beutazta egész Európát (sőt elvetődött pár hónapra Afrikába is), majd hazatérve - nagyrészt élményeire, tapasztalataira támaszkodva - sikeres kabaré-szerző és regényíró lett belőle.

Tíz éven át tartó termékeny és különleges alkotói korszaka (1931-1941) a második világháború miatt szakadt meg, amikor Rejtő munkaszolgálatra került, majd alig 37 évesen meghalt Oroszországban.

A legnagyobb fájdalma az volt, hogy legsikeresebb művei, a ma is olvasott P. Howard-könyvek a korabeli kiadói politika miatt nem saját nevén jelentek meg.

Iszonyúan sokat dolgozott, a ponyvaipar által elvárt színvonalat messze meghaladó műgonddal. Az éjszakázások, a határidőkkel, előlegekkel való versenyfutás és nem utolsó sorban a különböző ajzószerek, a kávé, cigaretta és a korban patikában szabadon kapható Aktedron nevű amfetaminszármazék az utolsó évekre teljesen kikészítették az idegrendszerét.

Többször kellett idegszanatóriumban kezelni. Beteg ember létére vitték munkaszolgálatra a Don-kanyarba.

Elismertsége csak lassan, sok évtizeddel halála után alakult ki, a 60-as években. Innentől mind gyakrabban jelentek meg regényei és vált munkássága a hazai irodalom szerves részévé.

Rejtő Jenő 5 legjobb regénye:

1. A három testőr Afrikában (1940)

2. Járőr a Szaharában (1940)

3. Az előretolt helyőrség (1939)

4. A 14 karátos autó (1940)

5. Piszkos Fred a kapitány (1940)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.