Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Március 27. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Ragyogj kéken Salgótarján!

Ragyogj kéken Salgótarján!

Az egész világon programokat szerveznek az autizmus világnapján. A Salgói vár is kékbe borul.

2015. április 2-án, az autizmus világnapjának estéjén „Te adod az esélyt! – Ragyogj kéken Salgótarján!” elnevezéssel a Salgói várnál szervez látványos programot az Abigél Közhasznú Egyesület (AKE). Az eseményt a város önkormányzata is támogatja.

A rendezvényről a városházán tartott sajtótájékoztatót Dóra Ottó polgármester, valamint Kővári Edit, az AKE elnökségi tagja, az Autisták Országos Szövetségének elnöke és Szalainé Forgács Klaudia, az AKE elnöke.
Az ENSZ határozata értelmében 2008-tól minden évben április 2-án ünneplik az autizmus világnapját, hogy ezzel is ráirányítsák a világ figyelmét az autista emberek gondjaira, valamint arra, hogy számuk a felmérések szerint folyamatosan nő. Azóta az egész földkerekségen ünneplik a világnapot, amikor kék szalagot kötnek, vagy kékbe öltöznek azok, akik szeretnék kifejezni támogatásukat. Salgótarjánban ötödször kerül sor az ünnepségre.
A programról Kővári Edit és Szalainé Forgács Klaudia elmondták: a rendezvény fő célja az autizmussal élő személyek és családjaik társadalmi beilleszkedésének elősegítése.
Az Abigél Közhasznú Egyesület a világnap alkalmából változatos és látványos programmal kedveskedik az érdeklődőknek. Dóra Ottó polgármester megnyitó beszéde után lesz az autizmussal élőkről film- és fotósorozat vetítés, rendhagyó sportvetélkedő spártai tréninggel. Kétszáz kék lufit is a magasba engednek, Farkas Dorina előadásában pedig elhangzik az autizmus nemzetközi dala, miközben „megfestik a fényt” és kékbe borul a Salgói vár. A rendezvényen adják át az egyesület által meghirdetett rajzpályázat díjait, miközben fotópályázatot hirdetnek: a jelenlévők a helyszínen készült fotókat április 3-ig küldhetik majd be elektronikus úton a civil szervezetnek – a legjobbakat szintén díjazzák. A program éjszakai túrával zárul: a kalandvágyók a Salgói vártól a somoskőújfalui vasútállomásig barangolnak el.
A szervezők örömmel jelentették be, hogy széleskörű összefogás kíséri a programot. A városi önkormányzat mellett az Ipoly Erdő Zrt., a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Volán, a Mosoly Otthon Közhasznú Alapítvány, a Medvesi Fotós Maraton szervezői és 50 önkéntes segíti az esemény zökkenőmentes lebonyolítását.
Dóra Ottó elmondta: az önkormányzat számára is fontos minden mássággal élő, így az autisták felkarolása, támogatása is. A jó együttműködés keretében vehette birtokba az alapítvány a volt Napsugár Óvodát, a tervek pedig a jövőben további, az önkormányzat tulajdonában lévő, használaton kívüli ingatlan is a civil szervezetet szolgálhatja.
A polgármester bejelentette: a megyei jogú városok néhány polgármesterével közösen jegyzett internetes blogbejegyzéseinek honoráriumát korábbi döntésével ellentétben nem a városi ösztöndíj- alapba – ahová fizetésének terhére ajánl fel havonta ötvenezer forintot –, hanem civil szervezeteknek ajánlja fel. Az első ilyen összeget Dóra Ottó az Abigél Közhasznú Egyesületnek ajánlotta fel.
Az autizmus világnapjának estéjén, április 2-án Salgótarján területén a városháza és a József Attila Művelődési és Konferencia Központ is kékbe borul a fények játékával.

Címkék: Autizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.