Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2012. Július 24. 14:24, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Áradás vonul le a Murán

Áradás vonul le a Murán

Áradás érte el a Mura magyarországi szakaszát az ausztriai vízgyűjtőterületen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt; másodfokú árvízvédelmi készültség mellett kedden késő délután várható a folyó szintjének tetőzése - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

A Mura árhulláma vasárnap délutánra érte el a magyarországi szakaszt, kedd délelőtt Letenyénél 412, Murakeresztúrnál 416 centiméter volt a vízállás.
A folyón hétfő este másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, lezárták a zsilipeket, folyamatos a figyelőszolgálat. Muraszemenyénél ötszáz homokzsákkal védekeznek a kiöntés ellen.
Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat honlapján (www.ovisz.hu) az olvasható, hogy kedden 12 órakor 431 centiméter volt a vízállás Letenyénél, 13 órakor csökkenő vízhozam mellett 424 centimétert mutatott a vízmérce.
Az MTI tudósítója Muraszemenyénél azt tapasztalta, hogy az M70-es autóút folyó felőli árterületét teljesen elárasztotta a Mura, nem lehet látni a meder kanyarulatait, de az út másik, falu felőli oldalán is hosszan áll a víz. Az M70-es alatt átvezető muraszemenyei aluljárót szintén ellepte az áradás, azon nem lehet átkelni.
A vízügyi igazgatóság közölte: lezárták a zsilipeket, a gátőrök pedig folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, de műszaki szakemberek is a szükséges létszámban a helyszínen vannak. Muraszemenye településének a saját, önkormányzati védtöltésén zajló árvízvédekezéséhez - egy ellennyomó medence építéséhez - ötszáz homokzsákot biztosítottak, illetve az éjszakai munkavégzéshez ötven fáklyát is adtak a vízügyi szakemberek.
A Mura vízállása a szlovéniai Radgonánál és a horvátországi Muraszerdahelynél (Mursko Sredisce) már jelentősen csökkent, megkezdődött az apadás, az ezek alapján végzett számítások szerint Magyarországon késő délután, kora este várható a tetőzés.
A vízügyi igazgatóság a közleményben kitér arra is, hogy az árvíz miatt a Mura teljes szakaszán tilos a vízi túrázás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest