Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Június 14. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Rabszállítóval a nógrádi levéltárba

Rabszállítóval a nógrádi levéltárba

Rabszállítóval érkezhetnek az érdeklődők a Nógrád Megyei Levéltárba szombaton, ahol a börtönök és a bűn világába adnak betekintést a Bűn és bűnhődés című programon a Múzeumok Éjszakáján.

Tyekvicska Árpád a salgótarjáni intézmény igazgatója elmondta: fél 5-kor lesz kapunyitás a levéltárban, és ekkor indul a rabomobil a December 8. térről.
Az érkezők megnézhetik a Nógrád Megyei Levéltár kiállításait, amelyek fotók, iratok, tárgyak segítségével mutatják be az egykori betyárvilágot, a kíváncsiak Sisa Pista cellájába is bepillanthatnak.
Megnézhetik a híres betyárok arcképcsarnokát, a régi bűnök és bűnözők fényképeit, de kiállítás várja a látogatókat a balassagyarmati börtönépületről, a közelmúlt bűneseteiről és bűnöseiről, a börtönéletről.
Bepillanthatnak a vendégek híres nógrádi bűnesetek dokumentumaiba, és kisfilmvetítés segítségével a büntetés-végrehajtás mindennapjait is megismerhetik.
Az 1956-os forradalom nógrádi áldozatainak emléke előtt is áldozhatnak a levéltár látogatói - mondta Tyekvicska Árpád, hozzátéve: egykor az ideiglenes bányakórházként funkcionáló épületbe szállították be a december 8-i sortűz sebesültjeit, akik közül sokan ott veszítették életüket.
Bűnösök és áldozatok címmel négy előadás is elhangzik Nógrád múltjából. Végh József az utolsó nógrádi betyár kalandos életéről beszél, Hausel Sándor a XVIII. századi boszorkánypereket eleveníti fel, Bódi Zsuzsa Házicselédek és prostitúció a régi Salgótarjánban címmel tart előadást, Szederjesi Cecília pedig az 1973-as balassagyarmati túszejtők történetét idézi fel.
A bűn és a kultúra találkozásának sajátos termékeit, a rabmunkákat és az elítéltek művészeti alkotásait is bemutatják a levéltárban.
Tyekvicska Árpád hozzátette: a bűn világát maguk mögött hagyva a látogatók megtekinthetik a 90 éves várossá nyilvánított Salgótarján történetéről összeállított kiállítást.
A benti program után pedig mindenki kipróbálhatja, milyen ülés esik a rabomobilban, lehetőség lesz rabruhában fotózkodni a rabszállítóban vagy a kalodában.
A levéltári program együttműködő partnere a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, támogatója a balassagyarmati Palóc Múzeum.

Címkék: rabszállító

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.